Att Katrineholm inte klarar inte ett 100-årsregn konstaterar Linda Aldebert, kommunekolog vid Katrineholms kommun. Det handlar om skyfall med en så hög intensitet och varaktighet att det inträffar en gång på hundra år. Det kan låta avlägset, men sannolikheten att få uppleva ett 100-årsregn under en livstid är relativt stor, och den ökar.
När regnet kommer riskerar bland annat Kullbergska sjukhuset att vattenfyllas. Områden på Norr skulle hamna under vatten precis som Öster. Djulösjön skulle leta sig upp på stränder och tomter.
– Vi har riskområden i centrala tätorten. Sjukhuset till exempel. Vi har bra dagvattenhantering där, men det är en lågpunkt, säger Aldebert.
Kommunen planerar för 10, 20 och 30-årsregn. 100-årsregn finns det små förhoppningar att klara.
– Det skulle vara otroligt svårt. Jag har svårt att se att någon organisation skulle kunna hantera det. En sådan anpassning skulle kosta alldeles för mycket.
Hoppet ställs till evakueringsplaner och samarbeten med andra kommuner.
– I en sådan situation skulle vi sätta in alla resurser.
Skyfallen spås bli vanligare och intensivare. Det kan handla om så mycket som en 40-procentig ökning på nationell nivå under sommarhalvåret, men mer sannolikt om 10-15 procent enligt SMHI. Under vinter och vår kan ökningen bli ännu högre. En varm atmosfär kan hålla mer vatten. Samma vatten dunstar fort i hettan. Resultatet blir torka varvad med fler och kraftigare skyfall.
– Det kan låta motsägelsefullt, men det är vad vi tror kommer att hända, säger Erik Engström, klimatolog vid SMHI.
Många städer kommer ha svårt att hantera omställningen, precis som Katrineholm har de dimensionerats för ett annat klimat.
– Vi behöver bygga robusta och hållbara samhällen för att minska effekterna av miljöförändringarnas negativa konsekvenser. Det är egentligen två åtgärder som krävs. Vi måste minska våra utsläpp och anpassa våra städer för att minska skadorna, säger Erik Engström.
När Sörmland vatten testade Katrineholms kapacitet för några år sedan hade delar av VA-systemen, som ska leda bort vattenmassorna, svårt att hantera ett 10-årsregn. Det är ungefär tio gånger mindre än ett 100-årsregn. Ett idogt arbete ska höja kapaciteten.
Underjordiska tunnlar och bräddade diken med bassänger som avstannar vattenflödet ska forsla bort vattenmassorna. Nu är frågan om åtgärderna kommer att finnas på plats när himlen öppnar sig. Tunnlarna uppskattas vara klara om sju till nio år.
– Vi har en plan, frågan är om vi hinner med. Regnet skulle kunna komma imorgon. Vi jobbar på nu, men det kommer att ta tid att bygga klart systemet. Det här är inte rätt tid att sitta och vänta på beslut, säger Björnar Berg, vd på Sörmland vatten.
När vattnet når avloppsanläggningen riskerar den att svämma över. Om förorenat vatten läcker ut i sjöar och vattendrag kan virus och bakterier spridas. Det kommer sannolikt att ske vid stora regnmängder. I Katrineholm rinner vattnet från reningsverket bort från vattenverket, det borde rädda dricksvattnet.
Vingåker, Flen och Katrineholm ligger geografiskt sett så nära varandra att de skulle kunna översvämmas av samma regnoväder.
– Det kan absolut hända att flera städer blir översvämmade samtidigt. Vi måste sitta på en grundutrustning som fungerar den dag vi har behovet av den, det hade vi inte vid vårens översvämning i Vingåker, säger Björnar Berg som inte känner till några planer på att införskaffa mer materiell inom den närmsta tiden.