Så fort kommunens och Tegelstadens planer på nya bostadshus på Söder blev kända, började närboende protestera. Snart bildades en grupp som ville ta fram ett konkret motförslag.
Gruppen består av boende runt båda de områden där Tegelstaden vill bygga flera nya punkthus. Dels intill Backavallen, dels söder om Svartbäcksvägen.
Gruppen insåg att bostäder skulle det bli, oavsett vad kringboende tyckte. Så i stället för att bara protestera och säga blankt nej till byggplanerna, valde de att ta fram ett konstruktivt motförslag gällande främst området vid Svartbäcksvägen – om att bygga med måtta.
Det grundar sig på Tegelstadens förslag, men med färre höga hus och i stället fler radhus eller villor.
Initiativtagarna har gått runt i områdena och knackat dörr och samlat ihop runt 250 namnunderskrifter som stödjer deras motförslag.
Gruppen har under förra året haft flera möten med Tegelstaden och ledande politiker, först med Göran Dahlström och Christer Sundqvist och sedan även Johan Söderberg, och beskriver dem som konstruktiva, även om de inte varit överens.
Under torsdagen lämnade boenderepresentanten Robin Aronsson officiellt över underskrifterna och motförslaget till politiker och entreprenören Tegelstaden på Gröna kulle.
– De har mycket bra idéer, att det blir mycket småhus är helt okej, säger Rune Tegelstaden.
Efter mötena med de boende, har det ursprungliga förslaget arbetats om med fler småhus och färre flerfamiljshus. Men höjden på flerfamiljshusen är parterna fortfarande inte eniga om. De boende vill inte att de har fler våningar än fyra, men Tegelstaden vill se högre hus.
– Det blir billigare ju högre man bygger. Fem, sex våningar är det ultimata, säger Rune Tegelstaden.
De boende menar att de höga husen inte passar in i omgivningen och att husen skulle "ta charmen ur Söder". Dessutom menar man att området inte längre kommer att uppfattas som utkanten av stan med närhet till naturen, utan snarare som en förort.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) lovordar de boendes initiativ:
– Vi har haft en konstruktiv dialog. Det är bra att man är engagerad i sitt bostadsområde och är ute i god tid med förslagen.
Byggplanerna kommer att återupptas om åtta till tio månader, då skisser ska tas fram och ny dialog med de boende väntar.