Svårt utreda balkongbranden i Nävertorp

Branden, som härjade i ett lägenhetshus i Nävertorp i början av november, utreds fortfarande. Men varför det började brinna vet varken polis eller räddningstjänst än.

Polisens avspärrning runt det brandhärjade huset i Nävertorp.

Polisens avspärrning runt det brandhärjade huset i Nävertorp.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2021-11-26 17:02

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, när höstacken har brunnit upp och nålen är borta, konstaterar Marcus Asplund, som arbetar förebyggande hos Västra Sörmlands räddningstjänst. 

När räddningstjänsten kom till huset i Nävertorp i gryningen den 6 november brann det på den understa balkongen, men branden hade också spritt sig till balkongerna ovanför. Polisens tekniker undersökte vid flera tillfällen brandplatsen och nu väntar polisen på resultat av analyserna.

– Vi väntar på protokoll från teknikerna och vi väntar på svar om det har funnits brandfarlig vätska, säger poliskommissarie Thomas Persson, som utreder branden. 

Om NFC, Nationellt forensiskt centrum, inte ser några spår av sådant som brandfarliga vätskor, kommer polisen inte kunna fastställa att branden varit anlagd. 

– Inga hotbilder har framkommit mot dem i huset, vad vi vet, särskilt inte mot dem som bor i lägenheten där branden började, säger Thomas Persson. 

Samtidigt som polis- och brandutredningen i någon mån står och väntar, påbörjas snart renoveringen av lägenheterna. 

– Vi ska dit på måndag och ha visning för upphandlingen av renoveringen. I förra veckan var jag inne i alla de drabbade lägenheterna. De två nedersta kommer att behöva totalrenoveras på grund av sot- och brandskador. Den tredje lägenheten är så pass vattenskadad att den också antagligen ryker, kanske förutom köket. På fjärde våningen får vi se hur mycket det går att sanera, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB. 

Dessutom ska trapphuset målas om på ett våningsplan, där det fortfarande luktar rök. Då används först spärrfärg, sedan vanlig färg. En lägenhet i närheten av de utbrända lägenheterna har krävt mindre sanering och flera har behövt få fönstren tvättade. 

– Vi räknar med att hela renoveringen tar sex månader, berättar Tobias Lundqvist. 

För KFAB innebär branden, som sannolikt är den största i sitt slag i ett flerbostadshus i Katrineholm, mycket arbete, men också stora kostnader. 

– Vår självrisk ligger på tio basbelopp, det landar på 470 000 eller 480 000 kronor. Det kostar oss mycket. 

Alla fyra hyresgäster i lägenheterna har fått nya kontrakt hos KFAB. 

– Två familjer vill flytta tillbaka, två vill inte. Man kanske tycker att det känns otryggt att bo där det brunnit, säger Tobias Lundqvist. 

Karta: Nyhemsgatan 46
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!