– Det är jättejobbigt för henne. När hon blivit stucken får hon en stor svullnad och rodnad runt bettet, sedan uppstår en vätskefylld blåsa. Läkningsprocessen tar ovanligt lång tid, trots antibiotika. Just nu kan hon inte röra armen ordentligt på grund av svullnaden, berättar Ebbas mamma Kristin (fingerade namn).
Ebba har ingen sjukdomshistoria men reagerar sedan tre år tillbaka starkt på myggbett. Varje vår och höst bunkrar familjen myggspray, antihistamin och långärmade tröjor.
– De senaste veckorna har betten blivit fler och blåsorna större. Det har blivit värre varje gång ett nytt bett dyker upp. Sjukvården har överraskats av den snabba processen efter ett bett, säger Kristin.
Hur påverkas er vardag av den stora mängden mygg som nu finns i området?
– Hela situationen är både psykiskt och fysiskt påfrestande. Ebba kan inte vara utomhus här hemma, men i skolan måste hon få gå ut. Och det är klart att jag är orolig eftersom jag inte är med henne dygnet runt. Men vi har bra dialog med skolan.
Mygginvasionen förväntas pågå i ytterligare några veckor. Enligt Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, har de stora regnmängderna fyllt upp grundvattendepåerna varpå ytterligare regn skapat pölar i skog och mark.
– Det fiffiga med myggen är att de kan känna av var någonstans på marken som det brukar bildas pölar. Där lägger de äggen. Så när sommaren är regnig och de flesta platser där det finns ägg blir vattenfyllda, så kommer det även vara ovanligt mycket mygg, säger han.