Undersökningsföretaget Kantar Sifo gör årligen Återvinningsbarometern för FTI, Förpackningsinsamlingen som tidigare hette Förpacknings- och tidningsinsamlingen och därav namnet FTI. Nio av tio invånare tycker att det är viktigt att källsortera förpackningar och i genomsnitt uppger personerna i undersökningen att de källsorterar åtta av tio hushållsförpackningar.
Kerstin Wärn arbetar som regionchef i Sörmland på FTI och hon förklarar vad katrineholmarna ofta sorterar fel, och börjar med containrarna för plastförpackningar.
– Plastleksaker, tandborstar, plastfickor och svarta sopsäckar är exempel på sådant som inte räknas som förpackningar och ska i stället sorteras på återvinningscentralen, säger hon.
Enligt Återvinningsbarometern uppger tre av tio konsumenter att de tror att produkter av papper, plast, metall och glas som inte är förpackningar också får lämnas på återvinningsstationer och många är osäkra på vad som är en förpackning och inte. FTI:s statistik visar att så mycket som en femtedel av det insamlade materialet är felsorterat.
När det kommer till glascontainrarna är det många saker som hamnar fel.
– Dricksglas, glödlampor eller skålar av glas. Förpackningsglas är fritt från miljöfarliga ämnen, medan till exempel kristallglas innehåller bly. Glödlampor innehåller tungmetaller. I traditionella glödlampor finns bly och i lågenergilampor kvicksilver. Glödlampor ska lämnas till elektronikåtervinning.
När det gäller pappersförpackningar är det många som även slänger tidningar där.
– Tryckfärgen i tidningar innehåller mineraloljor som kan innebära hälsorisker. Pappersförpackningar som återvinns blir ofta nya livsmedelsförpackningar och därför vill man så långt som möjlig undvika tidningar i pappersinsamlingen.
Hon berättar att tidningspapper är en värdefull resurs med högt marknadsvärde men blandas det med wellpapp blir materialet sämre och utsortering krävs.
Det finns en specifik förpackning hon vill lyfta fram, där katrineholmarna kan bli betydligt bättre på att sortera.
– Livsmedelskartonger med plastkork skall separeras. Kartongen sorteras som pappersförpackning och korken slängs i behållaren för plastförpackning.
När delarna är separerade menar hon att det är viktigt att även platta till och vika ihop förpackningarna så att behållarna inte blir fulla och består till mesta delen av luft.
– Det ger onödiga transportkostnader och kan skapa skräpiga stationer. Alla kan hjälpas åt att hålla snyggt.
Hur ser det ut i Katrineholm, ökar volymerna vid era återvinningsstationer?
– Både ja och nej. Över en femårsperiod ökar det konstant. Under pandemin blev det ett stort avsteg mot vårt normala beteende och ökade väldigt markant. Nu börjar vi bete oss lite mer normalt, säger Magnus Sandström, också han regionchef på FTI.
Vid årsskiftet 2023/2024 övergår hanteringen av återvinningen i kommunernas ansvar. I Katrineholm har Sörmland vatten fått uppdraget att sköta hanteringen.
Vad händer med antalet återvinningsstationer i Katrineholm?
– Vi har inte som målsättning att någon ska försvinna under det här året. Det finns heller inga planer för nya etableringar. Sedan får vi hoppas att de som finns får vara kvar när vi lämnar över, säger Magnus Sandström.