– Visst är det jätteroligt!
Trädgårdsmästaren Nina Kettunen strålar i telefon när hon pratar om vinsten i idépristävlingen.
Det var i september som hon initierade projektet, där hon tillsammans med ett gäng från Resurscenter åkte runt till kommunala äppelträd och tog hand om frukten. Äpplena skulle annars sannolikt gått till spillo och parkpersonalen fått ett hårt jobb att ta hand om dem.
I stället blev äpplena till must, som sedan serverades på äldreboendena.
Under service- och tekniknämndens möte på torsdagen, beslutades att äppelmustprojektet tar hem ett av årets interna idépriser, i kamp med projekt inom matdistribution och cykelpendling.
– Jag blev så förvånad, för jag tyckte att de andra projekten var så bra och att mitt stod sig slätt, säger Nina Kettunen.
Men det tyckte alltså inte nämnden – och Kettunen gläds förstås åt utmärkelsen.
– Det är trevligt att det uppskattas, för det är ju så många som vinner på det. Vi tar vara på äpplena och besparar parkarbetarna arbete, det blir en meningsfull sysselsättning för Resurscenter och ger de äldre en guldkant. Det är jätteroligt att nämnden också ser det värdet.
Priset på 10 000 kronor ska gå till vidareutveckling eller förbättring inom arbetslaget.
– Jag vet inte riktigt vad det blir, men kanske något inom beställning och logistik. Omlastningscentralen har sagt att de kan hjälpa oss med distribution om det blir stora mängder. Man kan också tänka sig hjälpmedel för dem inom Resurscenter som annars inte kan vara med i projektet, säger Nina Kettunen.
Planen är att projektet ska vara långsiktigt och alltså fortsätta även de kommande äppelsäsongerna.
Det andra idépriset går i år till Stefan Ivarsson, enhetschef på gata och anläggning, som effektiviserat städningen vid Djulö badplats, där gäss ofta lämnar efter sig stora mängder fågelbajs.
Med hjälp av en maskin, som kopplas efter en traktor och annars används för att sopa upp grus på skolgårdar, har arbetet blivit betydligt enklare.
– Tidigare har personalen gått och handplockat, säger nämndens ordförande Anneli Hedberg (S).
Olika försök att skrämma eller locka bort fåglarna har också gjorts, exempelvis fågelskrämmor och matningsplatser.
– Men de trivs på Djulö beach. Skrämselskott har varit det effektivaste, men det är svårt att hitta lämpliga tidpunkter för att avlossa vapen, säger Hedberg.