MP vill att 16-åringar ska få rösta i kommunvalet 2026

16-åringar borde få rösta i val. Det säger Miljöpartiet som vill att Katrineholms kommun ska ansöka om att bli en av försökskommunerna där rösträttsåldern sänks. Förhoppningen är att det ska stärka demokratin och få fler unga att engagera sig i partipolitiken.

Nicklas Adamsson (MP) vill att Katrineholm ska ansöka om att bli testkommun för att låta 16-åringar få rösta i kommunalvalet 2026.

Nicklas Adamsson (MP) vill att Katrineholm ska ansöka om att bli testkommun för att låta 16-åringar få rösta i kommunalvalet 2026.

Foto: Arkivbild, Pontus Lundahl/TT

Katrineholm2022-05-04 20:58

– Vi tycker det är viktigt att de som ska vara med i framtiden också får vara med och ta beslut som rör deras framtid. Vi har drivit frågan ganska länge, säger Nicklas Adamsson, gruppledare för Miljöpartiet. 

I dag måste man ha fyllt 18 år för att få rösta i Sverige. Rösträttsåldern har inte ändrats sedan 1975, men en diskussion om att sänka åldern har pågått i flera år även på riksplanet. 

I en motion till kommunfullmäktige föreslår nu Miljöpartiet att Katrineholms kommun ska ansöka om att få genomföra försök med sänkt rösträttsålder till kommunalvalet 2026. Bland annat motiverar man sitt förslag med att det skulle få fler unga att engagera sig i politiken. Som ett exempel nämner man Norge som införde en testverksamheten där man sänkte rösträttsåldern till 16 år vid lokala val och efter det såg man ett ökat valdeltagande även framöver. 

undefined
Om 16-åringar fick rösta i kommunalvalet skulle det gynna politiken tror Nicklas Adamsson. "Jag tror att det här till viss del kan göra att fler får upp ögonen för partipolitiken och VILL vara med och påverka".

– Vi tycker Katrineholm skulle visa intresse för det här. Det finns inget regeringsbeslut om försökskommunerna, men kommunerna kan visa att de vill och driva på beslutet. 

Alla partier i Katrineholm har väldigt få unga kandidater. Varför skulle det här göra att fler unga engagerade sig? 

– Intresset för att vara partiengagerad har minskat över tiden. Nu driver man sina frågor i någon slags föreningsform eller som enskild individ. Jag tror att det här till viss del kan göra att fler får upp ögonen för partipolitiken och vill vara med och påverka, säger han och fortsätter:

– Jag tror många är oroade över framtiden och att göra något är ett sätt att hantera det här på. Det här är ingen quick fix, utan det handlar om att hitta vägar och få fler att bli intresserade av de olika församlingarna där politiska beslut fattas. Vi måste få fler att engagera sig för framtiden. 

Hur mycket kan en 16-åring om kommunpolitik? 

– Det kan finnas 16-åringar som är oerhört insatta. Det finns inget som säger att en 16-åring skulle vara sämre rustad än en vuxen. Det handlar om personen och vad man är intresserad av. Tittar man på flera länder som Norge där yngre fått rösta, så har man sett att valdeltagandet ökar på sikt. Jag tror man måste våga prova. Sen måste man utvärdera det och se om resultatet blev lyckat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!