Motorsporten gav henne en gas i livet

I dag föreläser Annie Seel, rallyprinsessa, vinnarskalle och inspiratör i Stadsparken. Hon beskriver sig som Sveriges mest motorsportande kvinna.

Katrineholm2015-08-07 11:33

Annie Seel, 46 år, och boende i Täby började 1988 tävla i roadracing. Den första tävlingen gick av stapeln på Karlskoga motorstadion. Hon minns att motorcykeln var svart och gul. Sedan dess har hon fortsatt trycka gasen i botten.

2011 började hon tävla med rallybil och genomförde Dakarrallyt mellan Argentina och Chile, där hon blev den första svenskan att genomföra tävlingen med både motorcykel och rallybil. 1 000 mil i terräng landade den sträckan på.

– Det är motorhistoria det, säger Annie Seel och skrattar.

Sedan dess har det blivit totalt sju rallybilstävlingar, senast den 17–19 juli då hon körde rally-EM i Estland.

När hon var 16 år gick hennes pappa bort och när hon då fick börja mecka med såväl cyklar som bilar, började intresset för motorsport. På senare tid har också intresset vuxit för både banracing och folkrace.

Hon beskriver sig som en galen, nyfiken, modig och äventyrlig rallytjej. Till vardags jobbar hon som grafisk formgivare inom reklam samt föreläsare, men har utbildat sig till marknadsekonom.

– Jag skulle bli uttråkad om jag bara gjorde samma sak. Kanske har jag någon diagnos också med några stora bokstäver, säger hon.

Hennes nuvarande mål är att köra Dakarrallyt som går den 3 januari 2016 i länderna Peru, Bolivia och Argentina. Denna gång som försteförare vilket innebär att hon inte behöver invänta sitt team när hon kör på de olika sträckorna.

Alla som vill få ut sin aggressivitet i trafiken uppmanar hon istället att köra på bana. Kanske är det därför hon håller sig lugn i den vanliga trafiken, som hon själv uttrycker det.

Hennes största utmaning är att förstå kartläsarens instruktioner på några få sekunder. Samtidigt tycker hon det är roligast att tävla. Hon betonar att det är viktigt att hålla fina spår genom att bromsa på rätt ställe och att inte komma för långt ut i vägkanten. Och att få känna på fartkänslan är något av det bästa hon vet. Dessutom vill hon se fler tjejer inom motorsporten för att ge dem chans att känna adrenalinpåslaget.

– Oavsett om man är kille eller tjej, eller har funktionsnedsättning – kan man köra rally. Till och med unga tävlar mot gamla gubbar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om