Niklas Linder är född och uppvuxen i Katrineholm där han fortfarande bor med sin familj. Han har synts i Katrineholmsrevyn, som basist i partybandet Vaert och rappat sitt bidrag till debatten om de eller dem. Till vardags arbetar han som lärare på Sandbäcksskolan, men just nu är han föräldraledig med sitt tredje barn.
– Det är full fart, men jag trivs väldigt bra med att inte jobba utifrån ett schema. Man får helt enkelt glida med och det passar mig. Jag har ett litet hålrum där sonen sover och precis som förra gången jag var föräldraledig fanns det stora planer på att skriva en roman eller att öva på att vara dj, men det blir mest att jag diskar eller städar, säger han.
Han har tidigare skrivit för Kuriren i olika omgångar och gillar formatet krönika, där man är fri att tycka saker och använda humor och ironi.
– Jag har alltid tyckt mycket om att skriva och jag stod faktiskt och vägde mellan att bli journalist och lärare. Sen var det väl nån slags slump att jag blev lärare till slut. Men min mormor Wera Olovsson jobbade på Kuriren i många år, hon skrev kåserier, som det kallades då.
Som krönikör har han fokuserat på samhällsaktuella företeelser som skärmberoende, Black friday och influerare. Men en annan diskussion som ligger honom varmt om hjärtat är snäva könsroller. Mer specifikt hur man ska lotsa sina barn genom dem.
"Att ha döttrar innebär många utmaningar. En av dessa är att skydda dem från sviniga snubbar. Att ha en son innebär i stället att man måste hindra honom från att bli en sån", skev han 2023.
Hur ser du på mansrollen idag?
– Det är en svårnavigerad roll. Det finns ju den här traditionella mansnormen som på många sätt är destruktiv, så visst är det svårt att vara man. Mycket för att det är så tabu att prata om känslor, så det är svårt att bryta mot den normen och väldigt lätt att man halkar in i apstadiet när man umgås med sina manliga vänner.
Vad vill du uppnå med dina texter?
– Jag är en person som ofta sitter tyst och iakttar, så min grej i mitt skrivande är att hitta nya infallsvinklar. Jag skriver mycket revytexter också, både sånger och sketcher, och där får man också använda humor som ett verktyg. Det är en svår konstform, men jag har märkt att det är nåt som passar mig.
Tidningens chefredaktör Ida Lithell är glad att Niklas Linder är tillbaka som kulturkrönikör.
– Han känner sin plats mycket väl och har en fallenhet för att kunna beskriva den och dess utmaningar i både skrift och video. Vi behöver hans blick på tillvaron inom ett område som inte får hamna i skugga, säger hon.