Möt gänget som badar oavsett väder: "Fler än förut"

En kall söndagsförmiddag när de flesta stannar inne, väljer en tapper kvartett kallbadare att såga upp isen på Djulöbadet för ett uppfriskande dopp.
– Det är ju det härligaste man kan göra på vintern, säger Malin Skoog.

Ett gäng vinterbadare från Facebookgruppen "Kallbadare Katrineholm", badar på Djulöbadet.

Foto: Admir Merdović

Katrineholm2025-01-05 18:04

Årets första dagar bjuder på en decimetertjock is på vattnet nere vid Djulö. Det stoppar dock inte ett gäng sugna kallbadare. Conny Adolfsson är en av de som badar, och enda karlen i dagens sällskap.

– Det är underskott av karlar, jag känner mig i minoritet, säger Conny och skrattar.  

Conny berättar att han kallbadar mellan oktober och maj. Han tycker det är skönast när det är vindstilla. 

undefined
På grund av kylan har runt en decimeter is lagt sig på ytan vid Djulöbadet. Conny Adolfsson och Lena Törnebohm Brandheim hjälps åt att hacka och såga bort isen.
undefined
På grund av kylan har runt en decimeter is lagt sig på ytan vid Djulöbadet. Conny Adolfsson och Lena Törnebohm Brandheim hjälps åt att hacka och såga bort isen.

Lena Törnebohm Brandheim, grundare av Facebookgruppen "Kallbadare Katrineholm", berättar om syftet med gruppen.

– Jag startade gruppen i januari 2023, jag funderade på det redan två år innan. Meningen med gruppen är att man ska hitta en kompis att bada med, berättar hon.

Hon fortsätter med att de gärna välkomnar fler vinterbadare till gruppen, eftersom det är roligare med flera badare vid badtillfällena. Conny Adolfsson inflikar att två personer nyligen gick med i deras Facebook-grupp, men att han och de tre andra närvarande i dag är de som är mest aktiva. 

undefined
Från vänster till höger: Conny Adolfsson, Lena Törnebohm Brandheim, Anki Gustafsson, Malin Skoog. Gänget poserar glatt trots kylan.

Malin Skoog, en vinterbadare som varit med förut, ger oss en inblick i en vinterbadares huvud och berättar vad den som är grön bör ha i åtanke.

– Man försöker hitta andningen, och lugnet, om man tänker för mycket känns det bara kallt. 

Hon berättar att samma tankesätt krävs även när hon kommer upp från plurret.

– Det är samma sak, man måste hitta ett lugn och inte tänka för mycket på kylan. Man ska inte heller ha för bråttom, utan man ska vänja sig vid kylan.

undefined
Malin Skoog är sist ner i vattnet. Hon tar kylan med ett leende.

Vidare berättar hon om varför hon började med vinterbad samt hur trenden har sett ut senaste året. 

– Jag började med vinterbad på grund av hälsoeffekterna. Man får en kick i vattnet, kroppen blir piggare och jag blir lugnare efter jag kommit upp. Kroppen lär sig stå emot kyla. 

Hon förklarar att kallbad varit trendigt de senaste åren, men att det har avtagit i popularitet något. 

– Men nu finns det en stabil skara vinterbadare, fler än förut.

Anki Gustafsson berättar att hon började med vinterbad när hon såg Lena i tidningen förra året. Hon blev intresserad och tog kontakt, sedan dess har de två badat tillsammans varje vecka under vintern. Vinterbadet är den föredragna vinteraktiviteten. Anki berättar att hennes son skulle ut med skidorna förra året, varpå hon svarade:

– Jag ska gå och bada!

undefined
Lena Törnebohm Brandheim var ivrig ner i det iskalla vattnet. Efter henne kom Conny Adolfsson tätt följd av Anki Gustafsson.

Hur tror ni att ni kan värva fler kallbadare till gruppen?

– Många skräms av att det inte finns omklädningsrum, man får stå på bryggan och byta om helt öppet, berättar Conny Adolfsson. 

Conny fortsätter med att både han och flera andra kallbadare har stått ut med ur och skur under vinterbadandet, och att det inte är lika kul jämfört med en solig och vindstilla dag. Anki Gustafsson inflikar att avsaknaden av omklädningsrum gör vinterbadet svårare. 

– Vi önskar tak över huvudet, säger hon. 

Även Lena Törnebohm Brandheim instämmer. Kvartetten tycker det är tråkigt att omklädningsrummen är igenbommade på vintern. De tycker att någon form av skydd borde finnas vid stranden.

undefined
På grund av kylan har runt en decimeter is lagt sig på ytan vid Djulöbadet. Lena Törnebohm Brandheim hackar bort isen med en yxa.

Gruppen har även självinsikt när det kommer till träffarna. 

– Det kanske är lite dålig tid, klockan 11 på en söndag, säger Anki Gustafsson. 

Malin Skoog berättar att hon hoppas på att en diskussion om tiderna kan få fler att följa med på träffarna. 

– Det är ju det härligaste man kan göra på vintern!, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!