Morot och piska ska minska miljonbidrag

Viadidakt och socialförvaltningen lägger i ännu en växel för att få fler invånare ur bidragsberoende. Moroten är på plats. Piskan likaså.

Förvaltningschef Sara Alexanderson och nämndens ordförande Gunilla Magnusson konstaterar att Viadidakts särskilda uppdrag nu är inlett.

Förvaltningschef Sara Alexanderson och nämndens ordförande Gunilla Magnusson konstaterar att Viadidakts särskilda uppdrag nu är inlett.

Foto: Katrineholms kommun

Katrineholm2021-02-01 06:32

En tredjedel av försörjningsstödet på ett år, 20 av 60 miljoner kronor, borde i stället kunna gå till skola och äldreomsorg. 

Det anser S- och M-majoriteten, som under 2021 kräver fortsatta krafttag för att pressa ner bidragskostnaderna. 

Socialnämnden och Viadidakt är nyckelspelare i sammanhanget. De har i uppdrag att samverka för att få fler kommuninvånare i arbete eller studier.

Viadidakt har tidigare fått tre miljoner kronor för ett utökat arbete med aktivt försörjningsstöd. I år har en budgetmiljon extra tilldelats till förstärkta insatser. Medlen ska användas till kompetenshöjande insatser. Nu går uppdraget in i skarpt läge.

– Vi vill ge dem som står längst från egen försörjning redskapen och möjligheterna att komma vidare.

Det säger Gunilla Magnusson (S), ordförande i Viadidakt, nämnden för vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser i Katrineholm och Vingåker.

Insatsernas målgrupp anvisas till Viadidakt av socialförvaltningen. Det handlar om personer som är långtidsarbetslösa, lågutbildade, som kanske har stora språksvårigheter eller ett missbruk; personer som kommunen inte har någon annan insats att ge. Bidragsberoendet är deras gemensamma nämnare.

– Orsakerna till det är väldigt spridda och individuella, säger Viadidakts förvaltningschef Sara Alexanderson.

Arbetet inleddes nu i veckan. Till en början omfattas 25 personer, till vilka Viadidakt riktar insatser både individuellt och i grupp.

– Det kan tyckas vara få. Men då ska man beakta att kommunen har flera olika insatser för fler personer med försörjningsstöd, säger Alexanderson.

Uppdraget siktar i första hand inte på att deltagarna direkt ska gå vidare till egen försörjning. Deras uppförsbacke är brant. 

– Det gäller att få till en förflyttning, säger Magnusson.

– Vi kommer att jobba mycket med motivationsfrågor, hälsofrämjande frågor; sådant som ger deltagarna bättre förutsättningar att nå sina mål. Vi hoppas att de under tiden kan gå vidare till våra ordinarie arbetsmarknadsinsatser eller reguljär utbildning, säger Alexanderson.

Stödet och kompetenshöjningen Viadidakt kan bidra med är moroten. 

Piskan kommer i form av ett skarpt närvarokrav.

Deltagare som inte deltar eller har för hög ogiltig frånvaro, kan efter beslut av socialförvaltningen bli av med hela eller delar av försörjningsstödet.

– Deltagarna måste ta ett stort eget ansvar, säger Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!