Mörka Norr skrämmer medborgare – många otrygga platser

Kommunen, polisen och andra aktörer slår fast att Katrineholm har flera otrygga områden. Ett av dessa är Norr, där dålig belysning och misstänkt droghantering ses som två av orsakerna. Men även Järvenskolan sticker ut.

Under hösten inträffade en misstänkt skottlossning på Norr. Polisen och Tobias Plantin, kommunens säkerhetschef, slår fast att stadsdelen är ett av Katrineholms otrygga områden.

Under hösten inträffade en misstänkt skottlossning på Norr. Polisen och Tobias Plantin, kommunens säkerhetschef, slår fast att stadsdelen är ett av Katrineholms otrygga områden.

Foto: Jimmy Persson och Henrik Wising

Katrineholm2021-01-12 18:12

Rådet för trygghet och säkerhet består av lokala politiker, kommuntjänstemän, polis, räddningstjänst och det kommunala bostadsbolaget KFAB. Anteckningar från deras senaste möte, som hölls den 4 december, visar på flera trygghetsproblem i centrala Katrineholm.

Norr pekas ut som ett av de otrygga områdena. Anledningen är bland annat bristande belysning och misstänkt droghantering. En plats, där belysningen är ett problem, är återvinningsstationen på Vallavägen.

– Vi har gjort trygghetsvandringar och uppmärksammat flera platser som är mörka. Sedan finns det flera medborgare, men också personer som jobbar i kommunens verksamheter på Norr, som upplever otrygghet på olika ställen. Vi håller just nu på att sammanställa den trygghetsmätning som gjorts i området. Det är viktigt att göra en mätning för att se skillnader mellan stadsdelar och för att kunna prioritera rätt, säger Tobias Plantin, Katrineholms kommuns säkerhetschef.

Ett annat exempel som tidigare ansetts som mörkt och otryggt på Norr är området kring Östra skolan.

– Där har vi åtgärdat bristerna genom att förbättra belysningen, samt klippt ned ett antal buskar, säger Tobias Plantin.

Vad gör ni och polisen för att stärka tryggheten på Norr?

– Vi bjuder in till samverkan med flera aktörer, vilket är ett systematiskt brottsförebyggande arbete. Polisen har jobbat riktat mot Norr under perioder, och vi planerar just nu vilka åtgärder och insatser som ska sättas in under 2021. Men med anledning av pandemin är vi lite sena i processen. Vi tittar också på om det går att utöka kameraövervakningen. Det är ett verktyg som kan användas för att skapa trygghet.

Men det är inte bara på Norr problem med otrygghet är ett faktum. Vid Nyhemshallen finns det rapporter om skadegörelse, vilket Katrineholms-Kuriren kunde berätta om före årsskiftet. Då slogs flera bilar sönder.

På Lövängen, i närheten av Lidl, finns också rapporter om att det tidvis är stökigt. Bland annat har konflikter utspelat sig i hyreshusens tvättstugor. Några närmare detaljer kring händelserna finns dock inte.

Problematiken stannar inte där. Lokstallarna ses som ytterligare en otrygg plats. Där förekommer misstänkt droghantering, likaså har ungdomar tänt eld med hjälp av handsprit. Den sistnämnda företeelsen har även ägt rum i centrum, bland annat omkring McDonalds och vid resecentrum. Dessutom förekommer stölder och snatterier i butiker.

Det område som dock pekas ut som det mest problematiska är omkring Järvenskolan. Där har så kallade "skojbråk" förekommit, men även grövre våldsincidenter. Personal på skolorna har beslagtagit såväl knivar som andra vassa föremål, men även softairguns och tändare.

Dessutom har surfplattor, hörlurar, kläder och handsprit stulits på skolan. Utöver det har det förekommit att obehöriga gymnasieelever och obehöriga vuxna olovligen tagit sig in i byggnaderna under skoltid. Det ska också ha anlagts en brand inne på en tjejtoalett, men även eldning av sprayflaskor och handsprit har förekommit.

– Problemen på skolan är väldigt individuella eftersom händelserna beror på enskilda individer. Utan att gå in på några närmare detaljer skulle jag säga att problemen nog inte kommer att fortsätta där, säger Tobias Plantin.

Belysning mot otrygghet

Med rätt belysning kan upplevelsen av trygghet och trivsel på en plats öka. God belysning bidrar till att öka förutsättningarna för social kontroll i ett område, som i förlängningen också kan öka möjligheterna till att förebygga brott.

Relationen mellan belysning och brott är däremot inte okomplicerad. Precis som med alla andra brottsförebyggande insatser bör planeringen av belysning grunda sig i en analys av platsen och hur den används eller hur man vill att den ska användas.

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!