Det var i månadsskiftet januari–februari som Västra skolan drog igång med puls-projektet som har blivit väldigt populärt.
– Vi trodde inte att så många skulle vilja vara med eftersom passen ligger innan skoltid, säger Lisa Sund.
Tanken bakom pulsträningen är att kortsiktigt öka elevernas koncentration och uthållighet på teoretiska lektioner. Långsiktigt vill man öka inlärningsförmågan. Västra skolan har köpt in pulsmätare som eleverna får ha på sig under passen, och via en skärm i gymnastiksalen kan de se hur länge de varit i pulszon.
– Grön färg betyder att man har kommit upp i pulszonen och grå betyder att pulsen är för låg, säger Lisa Sund.
Tre gånger i veckan, en timme före skolan, hålls pulspassen i Västra skolans gymnastiksal. Passen ligger på de dagar då idrott inte finns med på schemat. Aktiviteterna varierar.
– Nu får eleverna själva välja vad de vill göra, men i början styrde vi lärare vilka aktiviteter vi skulle ha. Vi ville att eleverna skulle få testa på fler saker och därefter välja det som passar dem bäst.
Femteklassaren Tindra Brännkärr tycker det roligaste är när man själv får välja vad man vill göra.
– Jag spelar helst badminton och handboll, säger hon.
Efter pulsträningen följer ett pass i teoretisk undervisning. Här krävs koncentration och uthållighet vilket pulsträningen ska ge dem. Rasmus Rytter Carpman, elev på Västra skolan, tycker pulsträningen har en positiv effekt.
– Jag tycker att man koncentrerar sig bättre på mattelektionen efter ett pulspass, säger han.
Hans lärare Eva Nordenmalm, som undervisar i bland annat matematik, håller med om att det märks i klassrummet att fler har mer fokus på skolarbetet efter ett fysiskt pass.
– Jag märker av skillnaden, speciellt på mattelektionerna. De håller inte på lika mycket med annat utan koncentrerar sig på det de ska, vilket gör att de hinner klart med uppgifterna tidigare än innan.
Planen är att pulsträningen ska bli obligatorisk för elever i årskurs fem och förhoppningsvis finnas med i schemat till hösten.