Vandaler pĂ„ LövĂ„sen – Claudia tvingas nattvakta

De motorintresserade ungdomarnas fristad hotas av ett gÀng vandaler. "I tre veckor har jag vaktat restaurangen till sent pÄ natten", sÀger Claudia Grathwohl som driver Claudias kök.

Efter skadegörelse bÄde inne pÄ grusplanen och vid restaurang Claudias kök har Claudia Grathwohl fÄtt nog.

Efter skadegörelse bÄde inne pÄ grusplanen och vid restaurang Claudias kök har Claudia Grathwohl fÄtt nog.

Foto: Privat/Emma Eriksson (arkiv)

Katrineholm2021-06-21 17:03

I början av juni öppnades grindarna till grusplanen pÄ VidevÀgen för motorburen ungdom. GlÀdjen var stor, bÄde frÄn de motorintresserades och kommunens sida, men nu har det spÄrat ur.

Redan efter nÄgon vecka slogs de uppstÀllda toaletterna sönder och sen dess har skadegörelsen tilltagit. BÀnkbord har vÀlts upp- och ner och en studsmatta, som pÄ privat initiativ stÀllts upp pÄ grusplanen, Àr helt förstörd.

Claudia Grathwohl driver restaurangen Claudias kök bredvid grusplanen. Hon vĂ€lkomnade ungdomarna med öppna armar, men Ă€r nu förtvivlad över skadegörelsen som drabbat hennes verksamhet. 

Varje morgon möts hon och personalen av drivor av McDonaldsskrÀp, tomma öl- och energidrycksburkar och fimpar. Utemöbler som hör till restaurangen har sparkats sönder och kastats upp pÄ staketet. Deras aluminiumbÀnk ligger trasig pÄ grusplanen. Ett stort parasoll och alla blomkrukor Àr försvunna. För tvÄ veckor krossades en ruta och utebord förstördes efter stenkastning.

– I tre veckor har jag vaktat restaurangen till sent pĂ„ natten för jag Ă€r orolig. SĂ„ fort jag Ă„ker hem hĂ€nder det nĂ„got. Nu orkar jag inte lĂ€ngre. Jag har absolut inget emot att ungdomarna fĂ„r ha grusplanen under tvĂ„ mĂ„nader, men nĂ„gon mĂ„ste ta ansvar för vilka som Ă€r hĂ€r, sĂ€ger hon.

Claudia Grathwohl Àr noga med att betona att det inte Àr de unga motorentusiasterna som Àr problemet.

– Ungdomarna som har fĂ„tt lov att vara hĂ€r Ă€r skötsamma och jag pratar med dom hela tiden. De Ă€r lika förbannade över det hĂ€r som jag. Det Ă€r andra som kommer hit pĂ„ moppe under natten. De har Ă„kt och slirat pĂ„ min parkering och det Ă€r fullt med bromsspĂ„r och stenar pĂ„ grĂ€smattan, sĂ€ger hon.

Under söndagen lade Claudia Grathwohl ut ett skarpt FB-inlÀgg om skadegörelsen och blev direkt kontaktad av kommunen.

– Det Ă€r sĂ„ otroligt trĂ„kigt, nĂ€r vi har försökt tillmötesgĂ„ ungdomarnas önskan och hittat en plats. Jag tror att majoriteten Ă€r skötsamma, men klicken som inte Ă€r det förstör för alla. Vi har gett ungdomarna ett förtroende, men fortsĂ€tter det hĂ€r kommer vi att tvingas stĂ€nga, sĂ€ger kommundirektören Sari Eriksson.

FrÄn kommunens sida sÀtter man nu omedelbart in ÄtgÀrder.

– Vi kommer ha mer bevakning och mer vuxen nĂ€rvaro. Under mĂ„ndagen har vi köpt in extrabevakning frĂ„n Securitas och sen kommer vĂ„ra trygghetsvĂ€rdar att avsĂ€tta Ă€nnu mer tid vid grusplanen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!