Johansson beklagar långa väntetider i sjukvården

"Alla som får vänta på vård är ett misslyckande". Det säger regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S), efter att läst om Dane Axelsson, 84, som väntat på vård i ett år.

"Det är ett nytt tankesätt, att gå från oplanerad till planerad verksamhet", säger regionstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S). Hon tror att det kommer att innebära snabbare vård för patienterna men också att det kommer att spara en massa arbetsuppgifter för personalen.

"Det är ett nytt tankesätt, att gå från oplanerad till planerad verksamhet", säger regionstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S). Hon tror att det kommer att innebära snabbare vård för patienterna men också att det kommer att spara en massa arbetsuppgifter för personalen.

Foto: Joakim Serrander

Katrineholm2022-08-27 06:58

Tidningen har tidigare berättat om Dane Axelsson vars stämband "hoppat ur led". I ett år har han väntat vård. Just nu väntar han på en tid på Universitetssjukhuset i Örebro. 

– Jag kan bara beklaga långa väntetider i hälso- och sjukvården. 

Det säger Monica Johansson (S) regionstyrelsens ordförande. 

– Vi måste vända den här skutan, fortsätter hon.

Socialdemokraterna med Monica Johansson i spetsen lovar köfri vård i Region Sörmland, om de vinner valet.

– Köfri vård innebär att man ska få en tid för behandling eller operation i direkt anslutning till när du gått från din mottagning. I dag säger man att "vi skickar en remiss och hör av oss om tre månader", säger Monica Johansson (S).

Enligt Johansson kommer förändringen att ske successivt, eftersom man måste göra flera saker samtidigt för att komma dit. 

– Vi bygger nytt på våra sjukhus, nya operationssalar, vilket gör att omställningen mellan patienterna som man ska operera går snabbare. Det handlar inte om att personalen ska springa fortare, utan att flödet blir bättre och smidigare.

– Den andra delen handlar om att vi måste fortsätta att rekrytera personal. Att undersköterskor ska få utbilda sig till sjuksköterskor, att flera yrkeskategorier kan utbilda sig till sjuksköterskor, eller till sjukgymnaster eller arbetsterapeuter. De behövs också.

Monica Johansson upplever att förslaget fått bra respons.

– Alla som jag pratat med, och det är ganska många, säger att "om jag bara hade vetat när det skulle ske" så hade man varit trygg i förvissningen att man skulle få sin behandling eller operation det här datumet.

Sjukvården i region Sörmland kommer dock även i fortsättningen att remittera till andra regioner, när vården inte ingår i det sörmländska vårdutbudet.

– Det nya tankesättet måste vi även ta med oss när vi remitterar till andra. Man skickar inte bara en remiss utan frågar "när kan ni ta emot den här patienten". Det måste göras upp med den regionen.

Varför kan man inte ringa det samtalet åt Dane redan i dag?

– Ingen region arbetar på det här sättet i dag, därför kan man inte ringa det samtalet. Om vi socialdemokrater i Sörmland vinner valet så kommer vi att införa det nya arbetssättet och tillsammans med det vallöfte som kom nationellt från Socialdemokraterna, om en utvecklad vårdgaranti, så stärker det också samarbetet mellan regionerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!