Moderaten ryter ifrån mot kriminella ungdomar

En fråga som är viktig för Moderaternas Christer Sundqvist är problemet med att unga dras in i kriminalitet. Nu är han upprörd.

Christer Sundqvist, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande tillika Moderaternas gruppledare i Katrineholm, har tröttnat på kriminella ungdomar.

Christer Sundqvist, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande tillika Moderaternas gruppledare i Katrineholm, har tröttnat på kriminella ungdomar.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2020-10-04 10:08

Halvvägs genom mandatperioden fortsätter artikelserien med gruppledarna i Katrineholm. 

Den senaste tiden har tidningen publicerat nyheten att allt fler barn och ungdomar drar sig in i kriminalitet. Dessutom har problemet med att ungdomar stjäl på Ica Nära uppmärksammats. Under vår intervju med Moderaternas gruppledare i Katrineholm, Christer Sundqvist, är ungdomskriminalitet ett ämne som upptar den större delen av intervjutiden. 

– Jag blir minst sagt förbannad att läsa om att vissa ungdomar stjäl dyra jackor eller mat och lägger upp på sociala medier. Min bild är att kriminaliteten överlag ökar, men även bland ungdomar. Det gör mig oroad, säger han. 

Christer Sundqvist berättar att det var vanligt med hasch under hans ungdom samt att folk sniffade thinner. Men på senare tid har narkotikan tagit en större plats i ungdomarnas liv, menar han. 

– Det är gäng som säljer knark till väldigt unga personer. Unga verkar inte förstå att det kan förstöra deras liv. 

När det kommer till socioekonomisk utsatthet har Katrineholm också mycket att arbeta med, anser Sundqvist. Där menar han att staten behöver ta ett större ansvar än vad som görs i dag. 

– Det är bekymmersamt i socialnämnden. Vi måste ställa större krav på bidragstagarna. Samtidigt finns det många privata aktörer som vill tjäna stora pengar på att exempelvis driva familjehem. Dessa kostnader skenar i väg för kommunen. 

Hur tycker du att det problemet ska lösas?

– Det kanske inte är så moderat att säga att det ska vara staten som sköter familjehemmen. Men för kommunernas ekonomi hade det varit det bästa. 

Men allt är inte negativt. Det finns även positiva aspekter som präglar kommunen. Christer Sundqvist nämner att företagsklimatet är bra samt att befolkningen ökar. 

– Vi har blivit bättre på företagande enligt de mätningar som gjorts. Sedan är det bra att befolkningen ökar. Om vi ska klara demografiutmaningen framöver behöver vi vara 40 000 invånare. Men det förutsätter att befolkningen jobbar. Det hjälper inte att det kommer 100 bidragstagare, säger han. 

Att förtäta staden genom att bygga fler bostäder vill han också ska bli verklighet. Han tänker på ett särskilt område mellan centrum och Nävertorp som i dagsläget inte har några bostäder. Var någonstans vill han dock inte avslöja. 

– Skulle jag säga var kommer priset att skjuta i höjden om vi skulle vilja köpa marken, slår han fast. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!