Som Kuriren tidigare berättat gjorde polisen en razzia den 16 mars på en misstänkt valpfabrik i ett industriområde i Katrineholm. I en barack hittades tre vanvårdade, törstiga och rädda tikar och elva hundvalpar. En högdräktig tik låg inkletad i sin egen avföring, en annan hade bara smutsigt skurvatten att dricka. Hundarna har tre ägare, två män i 40- respektive 50-årsåldern samt en tonårstjej.
Den äldsta av männen ska ha haft ansvaret för samtliga hundar. Han fördes bort i handfängsel av polisen efter tillslaget, misstänkt för bland annat djurplågeri.
I samband med razzian omhändertog Länsstyrelsen alla hundarna, två golden retriever-tikar, en labradortik och valparna. Sedan dess har de varit placerade på hundpensionat.
Ägarna kopplade in advokat och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. De krävde även inhibition, att omhändertagandet skulle upphävas.
Det sade förvaltningsrätten i Linköping nej till den 12 april, men ännu har inget definitivt beslut fattats om det var rätt att omhänderta hundarna.
– Men jag kan se är att vi har alla handlingar för att upprätta en dom och jag har förstått att det hanteras skyndsamt, säger Anton Hjelm, notarie på förvaltningsrätten.
I normala fall levereras valpar till sina nya ägare när de är mellan åtta och nio veckor. De elva omhändertagna valparna är snart 15 respektive 9 veckor och den dräktiga tiken fick en kull på nio valpar den 30 mars.
Ulrike Segerström är djurskyddshandläggaren på Länsstyrelsen i Södermanland. Hon poängterar att hundarna så snart som möjligt behöver få komma till nya hem för att fortsätta bli socialiserade och miljötränas i en mer vardaglig miljö.
Därför har länsstyrelsen beslutat att de tre djurägarnas hundar ska säljas eller överlåtas. I måndags förra veckan fick hundägarnas advokat beskedet.
För de äldsta valpkullarna och deras mödrar ska beslutet verkställas omedelbart även om det överklagas.
– Den sista tiken väntar vi med. Hon får vara kvar på hundpensionat, eftersom hennes valpar inte är så gamla och det därmed inte är så bråttom att flytta henne och valparna, säger Ulrike Segerström.
Några personer som tingat valpar av de tidigare ägarna har hört av sig och undrar hur det går.
– Det som bromsar upp är att vi måste se att ägarna blivit delgivna och att de inte begär inhibition. Men vi hoppas att vi ska komma vidare inom kort.