Misstänkt tjuvfiske i Djulösjön

Det kan ha fiskats i grumliga vatten när 90 kräftmjärdar sänktes i Djulösjön. Mystiska omständigheter får vittnen att misstänka ett omfattande tjuvfiske.

Katrineholm2013-09-12 19:30

En förmiddag i början på förra veckan sågs två personer lägga ut mjärdar för kräftfiske i vattnet från Långviken förbi Jordvallstorp i Djulösjön.

Det rörde sig om ett 90-tal burar fästa vid tre långrevar. Jobbet gick snabbt, inom loppet av 20 minuter. Det uppger ett vittne; i fullt dagsljus var det ofrånkomligt att personerna i båten skulle bli iakttagna.

- Vi tyckte att det var underligt. De flesta som lägger ut kräftburar gör det i skymningen eller på kvällen.

Skulle kräftfiskarna haft anledning att operera betydligt mer ljusskyggt? Mycket tyder på det. Kräftfiske är förbjudet utan tillstånd av vattnets ägare.

Personerna i båten kan också ha brutit mot föreskriften som säger att endast desinficerade kräftfiskeredskap får flyttas mellan olika vatten. Två vittnen som såg kräftfiskarna rodde efteråt ut och tog upp ett antal burar. Flera av dessa var rostiga och hade använts tidigare.

De självutnämnda inspektörerna granskade också märkningen. På flötena stod ett företags- eller gårdsnamn skrivet med tusch. Inplastade etiketter på revarna var märkta "Katrineholms fiskevårdsförening".

Någon sådan förening står inte att finna, inte heller i kommunens eller länsstyrelsens register. Turistbyrån, som säljer fiskekort åt de lokala fiskevårdsområdena, känner inte till föreningen. Det gör inte heller Djulösjöns fiskevårdsområdesförening, en sammanslutning för markägarna och fiskerättsinnehavarna runt sjön.

Någon gång efter 04 morgonen därpå togs burarna upp. De hade varit agnade med färsk strömming och braxen. Ett av vittnena som synade mjärdarna bedömer att fångsten redan efter några timmar var "god".

- Det är proffs som har gjort detta och det är fråga om rovfiske. Men det jag reagerar mest på, är att människor på det här sättet utsätter vattendrag för miljörisker.

Flytten av redskap mellan vattendrag anges som den främsta orsaken till spridningen av kräftpest. Jimmy Blom, fiskekonsulent vid länsstyrelsen i Sörmland, inflikar att om burarna torkas innan de byter vatten minimeras smittorisken.

Rovfiske av kräftor är ovanligt i länet, enligt Blom.

- Det största fallet vi har koll på är i Hjälmaren, där vi har en liga som tjuvfiskar. Tyvärr tycks tjuvfiske vara lågt prioriterat av rättsväsendet och utredningarna läggs ofta ner. Från länsstyrelsens sida är vi beredda att överklaga ett sådant beslut för att uppmärksamma problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om