Misstänkt anser sig ha blivit inlurad i mordet

En av de anklagade för "julmordet" i Katrineholm, medger att han var på plats, men hävdar att han blivit indragen och inlurad i situationen, där en ung man mördades och hittades i en bil.

Det är Frivården inom Kriminalvården som utfört personutredningarna av de mordmisstänkta.

Det är Frivården inom Kriminalvården som utfört personutredningarna av de mordmisstänkta.

Foto: Jessica Gow/TT

Katrineholm2021-04-30 17:02

Polisutredningen om julmordet i Katrineholm rullar på. De två misstänkta för mordet, där mordoffret hittades i en bil nära tågspåret i Ändebol mellan Katrineholm och Norrköping dagarna före julafton i fjol, har nu suttit häktade i över fyra månader. 

Kriminalvården gör i större brottsutredningar personundersökningar, där misstänktas personliga förhållanden kartläggs. Ingen av de mordmisstänkta, som båda är i 30-årsåldern och från samma mindre ort i Norrköpings kommun, hade arbeten vid tiden för mordet. De levde på försörjningsstöd, arbetsskadeersättning samt A-kassa.  

undefined
Det är Frivården inom Kriminalvården som utfört personutredningarna av de mordmisstänkta.

Den yngre mannen beskriver att han gått grundskolan men saknar gymnasieutbildning. Han är tidigare ostraffad och förekommer inte i belastningsregistret. Han beskriver sin tillvaro som fri från kriminalitet och droger. Vid tidpunkten för mordet var han dock, enligt utredningen, påverkad av amfetamin och alkohol, men det, uppger han, var engångsföreteelser. Han anser sig inte behöva hjälp på grund av narkotikamissbruk.

Kriminalvården skriver: "I utredningen framkommer en åtminstone oklar missbruksbild då NN vidgår användande av narkotika och att han var påverkad av narkotika vid aktuellt tillfälle och frivården bedömer att det finns ett behov av insatser kring narkotika".

I personutredningen har den yngre mannen kommenterat anklagelserna. Han säger att han är oskyldig till brottet han anklagas för och att han är "indragen och inlurad i en påstådd dispyt med offret, en dispyt som han inte hade någon kännedom om eller delaktighet i. Offret var en ungdomskamrat till NN som han inte hade något otalt med." Han beskriver sig som en lugn person som aldrig varit i slagsmål eller använt våld. 

undefined
Lars Ohlson är offentlig försvarare för den ene misstänkte.

Lars Ohlson är den yngre mannens advokat. Han säger att vad han uppfattat, när han talat med sin klient, är att mannen hamnat i situationen av en slump. 

– Jag vet inte om jag skulle säga att han blivit inlurad, alltså att någon skulle ha haft för avsikt att lura in honom, utan mer att han hamnat i det här av en händelse, av slumpen. Teoretiskt är det klart att han kan ha blivit inlurad. 

Den yngre mannen har, enligt advokaten, medgett att han befann sig i den bil där mordoffret senare hittades mördad. 

– Han var där, men han har inte vetat vad som skulle hända. 

Lars Ohlson ifrågasätter varför hans klient fortfarande är misstänkt på "sannolika skäl", vilket är den högre misstankegraden. 

– Det måste ju då finnas någon indikation på att de gjort det här i samråd. Det anser inte jag att det finns. 

Tidningen har utan framgång sökt kammaråklagare Klas Engdahl, som leder utredningen. 

Den äldre av de båda misstänkta har i utredningen berättat att han började använda narkotika som 17-åring. Han har varit drogfri sedan början av förra året. Han har ofta hamnat i slagsmål, även i vuxen ålder och beskriver sig själv som "impulsiv". Impulsiviteten, uppger han, har lett till negativa konsekvenser, som exempelvis tidigare domar. Frivården anser att han har kriminella attityder och värderingar, samt antisocial historik. Vid tiden för mordet hade han skyddstillsyn, efter att ha dömts för grov rattfylleri, som han misskött genom att inte komma till två möten med sin handläggare. När han häktades skulle Frivården precis ta upp misskötsamheten med honom. 

Karta: Ändebol
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!