Även om moderna bilar är strösslade med tekniska system som ska hålla kvar dig på vägen, behöver du som förare veta hur du ska agera om du förlorar fästet på isig väg.
– När man väl tappat friktionen med vägbanan får man sladd. Hamnar man i en sådan situation får man en överlevnadsreaktion och det är lätt att stelna till is bakom ratten, förklarar trafikläraren Andreas Nyman.
Att vara en skicklig förare handlar inte om att vara "grym på att häva sladdar".
– Du behöver både teknik och taktik, det handlar om att hålla avstånd, ta reda på vad det är för underlag och hur bilen mår innan du ska ut och åka. Vi arbetar mycket med attityder och att man ska vara riskmedveten.
Ett citat Andreas Nyman ofta återkommer till när han utbildar körelever är: "Skryt aldrig om hur skicklig du var att hantera en situation, då avslöjar du bara hur klumpig du var när du försatte dig i den".
– Trafikskollärare brinner för säkerhet och fortbildar oss. Som vanlig förare kanske du tar körkort som 18-åring, för att sedan köra i 60 år utan uppdatering och det är ett otroligt stort ansvar. Oavsett hur länge man haft körkort kan man komma in till oss om man känner sig osäker på något, säger Andreas Nyman.
Men hur bär man sig åt om man plötsligt får sladd och hur ska man bete sig för att inte hamna i den sitsen? På kkuriren.se bjuder Andreas Nyman Kurirens läsare på en tio minuters körlektion på isig vinterväg.