"Utan sociala insatser når vi inte hela vägen ändå"

Inom loppet av en vecka har två personer misshandlats i centrum efter att ha sagt till ungdomar. Vilka som står bakom våldet vet såväl kommunen som polisen. "De som är ordentligt på glid är åtta-tio stycken i högstadieåldern".

Tobias Plantin är säkerhetschef i Katrineholms kommun.

Tobias Plantin är säkerhetschef i Katrineholms kommun.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2022-10-12 17:02

Efter ett par händelser, en i förra veckan där en man fick ett slag i bakhuvudet när han sa till ett ungdomsgäng i Lövatunneln, och en i helgen, där en man i 70-årsåldern blev nedslagen på stationen, debatteras "stök på stan" bland katrineholmarna. 

– Det är klart, att när det sker två incidenter på kort tid uppmärksammas det, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S). 

Han betonar att det rör sig om en väldigt liten andel av ungdomarna i Katrineholm som beter sig illa.

– Men det är ett bedrövligt beteende och jag tror att det är bra att så många som möjligt engagerar sig i frågan om vad som händer med våra ungdomar, fortsätter Johan Söderberg. 

Kommunens säkerhetschef, Tobias Plantin, säger att det generellt är "grönt" läge i Katrineholm, när det gäller brottslighet. 

– Men vi har ungdomar som uppträder ordningsstörande i centrum. En annan sak är smällare som kastas i centrala stan, antingen bangers man beställt på nätet eller egentillverkade smällare. 

Men bus och bangers är en sak, misshandel en annan. Vid händelserna senast har de vuxna i båda fallen först sagt till ungdomarna.

– Då har det i de här fallen eskalerat väldigt fort och blivit hotfullt. Det är nästan som om de unga väntat på det. Skolan stöter på det här varje dag och ju bättre relation man har till de unga, desto lättare är det att sätta gränser, säger Tobias Plantin. 

Johan Söderberg berättar att kommunens trygghetsvärdar kartlägger var de unga rör sig från dag till dag. 

– Var är ungdomarna? Vad är det för incidenter och brott och annat stök som skett? Då är man där ungdomarna finns och där oro finns. Trygghetsvärdarna är väldigt flexibla i sitt arbetssätt och har gott samarbete med polisen. 

För tryggheten på lite längre sikt är bland annat kameror en väg framåt, tror Johan Söderberg. 

– Vi jobbar för att kunna förstärka med en ny typ av kameror, med insatser som störande ljud och ljus. 

Vilka det är som beter sig på stan vet kommunpersonalen mycket väl. 

– De som är ordentligt på glid är åtta-tio stycken i högstadieåldern. Det är inget "gäng", utan mer individer som "teamar" i olika konstellationer. Alla har på ett eller annat sätt ärenden hos socialtjänsten. Sättet vi hanterar dem på behöver gå den vanliga vägen, via socialtjänsten, men vi behöver också bemöta det ute på stan. Det behövs trygga vuxna för det, säger Tobias Plantin. 

Trygga vuxna kan vara socialtjänstens fältarbetare, kommunala trygghetsvärdar, polis och väktare. 

– "Vanliga" vuxna är ett superbra komplement. Det är jättebra att vara ute med hunden och stå för social kontroll. Men vill man göra lite mer, sök kontakt med någon existerande organisation, som "Tillsammans Katrineholm". 

Också Johan Söderberg vill slå ett slag för "Tillsammans Katrineholm", ett projekt som drivs av Sörmlands sparbank, Hyreshuset, Ica Maxi och tjejjouren Miranda. 

– Vi behöver ha med fler företag och föreningar i det arbetet, säger han. 

Även vårdnadshavarna till de unga behöver ibland stöd. 

– Ofta har de inte kännedom om vad de unga sysslar med. Att barnen är ute i de här sammanhangen kan också ibland ha med hemförhållanden att göra. Det är ingen raketforskning att socioekonomisk utsatthet har kopplingar till kriminalitet. Utan sociala insatser når vi inte hela vägen ändå, säger Tobias Plantin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!