Som Kuriren berättade i måndags beräknas hushållen kasta 74 kilo mat per person och år. Därtill läggs svinn från restauranger, butiker och skolmatsalar.
Miljön och den kommunala budgeten har allt att vinna på att så lite mat som möjligt går till spillo i skolmatsalarna. Totalt har svinnet i Katrineholm minskat med fem procent sedan 2013. Till 2020 är målet att minskningen ska vara 20 procent.
– Det går åt rätt håll, men inte riktigt så fort som vi hade velat, säger Susanne Larsson, enhetschef på kommunens måltidsservice.
De största förändringarna märks i kök som maten skickas till.
– Där hade vi väldigt höga siffror från början. De har minskat mycket. Vi jobbar mycket med beställningsrutinerna.
På förskolorna kan det vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt.
– Exempelvis nu, när det är mycket kallt, är det många barn som inte kommer till förskolan.
Den lunchmat som skickas till förskolan och redan är varm får då kasseras. Om förskolan däremot får veta tidigt på dagen att barnen inte ska komma, finns möjlighet att ta vara på den.
När maten skickas till skolan/förskolan är svinnet högre än om den lagas på plats. När det sistnämnda råder är det lättare för personalen att ta vara på mat och anpassa tillagningen.
Kommunen angriper problemet med matsvinn från flera håll. Bland annat väntar en daglig uppföljning, där tillagningsköken får en återkoppling på hur mycket mat som blev över. Det blir en förenklad, daglig svinnmätning som kombineras med en större mätning två gånger per år, berättar Susanne Larsson.
Det kan också bli ett samarbete med Sörmland vatten inför starten för gröna påsen i april, då alla hushåll och verksamheter i kommunen ska börja sortera sitt matavfall.
Och så involveras förstås eleverna själva i arbetet med att minska matsvinnet. Många är redan nu miljömedvetna, inte minst genom skolornas svinnkampanjer som har gett resultat.
– Eleverna är duktiga och kastar väldigt lite mat.
Mindre ska det bli. På Tallåsskolan ska exempelvis elever, efter en egen idé i ett projektarbete, prova på att ha mindre tallrikar i skolrestaurangen för att se om det kan minska svinnet ytterligare.
– Det är kul när förslagen kommer från eleverna själva.