Covid-19 har haft stor effekt på hälsoarbetet i landets skolor. Det framförs i en färsk undersökning som organisationen Reacta gjort i verksamheter som arbetar med barn och unga.
Risken för ökad psykisk och fysisk ohälsa uppges vara särskilt stor i gymnasiet, vars elever studerat på distans i drygt två månader.
I nästan 70 procent av de tillfrågade gymnasierna har det hälsofrämjande arbetet minskat under krisen. Mer än 25 procent av beskriver nedgången som kraftig.
David Rytter, rektor för Katrineholms tekniska college bekräftar delvis den bilden.
– Framför allt har elevernas spontana kontakter med exempelvis kurator minskat.
Distanslösningen har tvingat gymnasiet att anpassa även sitt elevhälsoarbete.
– Men restriktionerna medgav tidigt ett undantag som gjorde det möjligt att enskilt ta in elever i behov av särskilt stöd till skolan. Det har vi gjort. Vi har också tagit in elever i fall där distansundervisningen inte fungerat.
Trots en extraordinär vårtermin, bedömer Rytter att speciallärare och kurator till stor del har arbetat på som vanligt. Skolsköterskorna har i viss utsträckning lånats ut till vård- och omsorgsförvaltningen.
En konsekvens av krisen, är att antalet elever i behov av specialundervisning har blivit fler. Ökningen har skett bland elever som i klassrummet tidigare inte hade det hjälpbehovet, säger Rytter.
– Men vi har också elever för vilka det fungerat bättre att studera på distans. Bland de som har en utmaning i klassrummet – de är kanske känsliga för ljud, för att omges av många människor – har vi sett en ökad närvaro och aktivitet. I enskilda fall har elevhälsan inte behövt engageras lika mycket som tidigare.
Denna vecka ska gymnasierna få veta om de kan öppna i höst. Då kan de börja planera för ett smittläge som vid läsårsstarten kan vara bättre, sämre – eller oförändrat.
– Om situationen vi har nu fortsätter blir det en stor utmaning, säger Rytter.
Det lär sannolikt öka behovet av stöd till elever som under våren förlorat sina sociala kontakter, kanske tappat lusten att plugga eller lever i familjer som exempelvis drabbats av arbetslöshet.
– Det kommer att kräva ett mer uppsökande arbetssätt och ett annat sätt att arbeta för att uppmärksamma behoven av särskilt stöd – särskilt bland de nya eleverna. De är inte alls vana vid distansundervisning.