Detaljplanen för Lövåsen-Heden har nyligen varit ute på samråd. Här möjliggörs byggnader på totalt 93 000 kvadratmeter. I detta område finns en gammal fallfärdig lada. Det är kring den Arne Modigs släktbok utspelar sig.
– Vår familj, min pappa och andra har alltid pratat så mycket om hur det var på Heden. Så när jag blev gammal och pensionär ville jag ta reda på hur det hängde ihop, hamnade verkligen farfar i fängelse? Det var ju en sak som vi i släkten inte pratade om. Jag fick inte reda på det förrän jag var i 35-årsåldern. Det var skamfyllt helt enkelt, säger Arne Modig
Ladan som Richard Modig en gång byggde står kvar i området bakom Matpiraten. Här syns också stengrunden till det gamla bostadshuset.
Boken handlar även om Richard Modigs far Fredrik Modig. Han var indelt soldat och den i släkten som först flyttade till Heden, tillsammans med sin fru och ett barn 1867. Heden var då ett soldattorp i socknen.
– De levde ett strävsamt, hårt arbetande torparliv. Fredrik var iväg på övningar på Malmahed. De skötte jordbruket och fick en serie barn.
1879 drabbades paret av en otrolig sorg. De hade fyra små söner när difterin dök upp. Inom loppet av fem dagar dog alla fyra pojkarna.
– De blev begravda intill klocktornet vid Stora Malms kyrka. Det var en stor begravning.
Paret fick ytterligare en son, Richard Modig. Han beskrivs som en kraftfull, framgångsrik person och han fick sina namn efter de fyra döda bröderna. Richard Modig bodde först i Katrineholm där han var verksam som snickare och byggmästare.
– Men han hade en dröm om att ta över torpet och förvandla det till mönstergård, berättar Arne Modig.
1907 skrev han kontrakt med Ericsberg. Han byggde nytt bostadshus, ny lada och utökade marken.
Men Richard Modig var rastlös och ville vidare. Så han överlät jordbruket till sin svärson men bodde kvar med sin familj i en undantagsstuga på gården. Richard var hela livet socialist. När han slutat med jordbruket ägnade han mer tid åt politik. Han fick allt fler förtroendeuppdrag och blev så småningom kommunalnämndens ordförande i Stora Malm.
– Han var en ledande person under 20-talet och in i 30-talet, berättar Arne Modig.
Men han var även övermodig och slarvig. Dessutom hade han hand om kommunens kassabok.
– 1933 upptäckte revisorerna att han hade förskingrat pengar. Så småningom dömdes han till två år och åtta månaders fängelse. Det var en jätteskandal och Katrineholms-Kuriren skrev om det våren 1933.
Efter tiden i fängelse återvände han till Heden där han levde fram till 1956.
– Under sina sista år levde han ett liv i stillhet. Märkt i omvärldens ögon kunde inget bli som förut.
Boken som Arne Modig gett ut, via förlaget Lyacon, heter "Livet är en strid – månne döden är en vila".
– Richard var lite sorgsen i sitt liv, så han ville att det skulle stå så på hans gravsten, förklarar han.
När Arne Modig och hans kusiner samlas på träffar återvänder de till Heden och minnena.
– Först stod alla husen kvar. Sedan revs husen, nu står bara ladan kvar och nu ska ladan också rivas, säger han och fortsätter:
– Det är tråkigt att allt försvinner. Samtidigt är vi vuxna människor, livet förändras och allting utvecklas. Men visst är det sorgligt när spåren från gamla jordbrukssverige ersätts av Dollarstore och vad de nu mer är därute.