Budgeten för 2023 är spikad. Jämfört med valåret 2022 har investeringsramen för upprustning av befintlig el- och gatubelysning minskat drastiskt. I årets budget fanns 1,4 miljoner kronor avsatt. Nästa år rör det sig om 850 000 kronor, en minskning med nästan 40 procent.
– Vi får lov att klara oss med de pengarna. Några lampor kommer vi att byta, men det blir inga jättemängder och inga led-armatursbyten eftersom det inte ryms inom budgeten. Samtidigt kan det ibland ta lång tid att göra slut på pengarna. Upphandlingar och långa leveranstider kan göra att det drar ut på tiden, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker på service- och teknikförvaltningen.
Summan på 850 000 kronor ska bland annat gå till projekteringskostnader för lampbyten under 2024.
Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden, säger att politikerna vill satsa på mer energieffektiv belysning. Enligt henne är orsaken bakom den lägre investeringsramen att personalresurserna inte räcker till.
– Förvaltningen säger att man inte hinner med. Därför handlar det om att vara realistisk med vad man hinner göra. Den politiska prioriteringen är att det ska vara tryggt i kommunen, säger hon.
Utöver investeringsramen för att byta ut befintlig gatubelysning mot ny, finns en driftbudget. Där finns pengar till byte av trasiga lampor. Dessutom finns ytterligare en budget, som ligger under samhällsbyggnadsförvaltningen och hanterar uppsättande av helt ny belysning.