Mikael, vi kan kalla honom så, bor i dag i en trerummare i Katrineholm.
– Jag har fram till slutet av månaden på mig att lämna min lägenhet, berättar han.
I oktober i fjol blev Mikael arbetslös. Därefter har han gått på aktivitetsstöd. Det innebär 8 900 kronor i plånboken varje månad. Hyran för hans nuvarande lägenhet ligger på 6 448 kronor.
– I november och december kunde jag inte betala hyran. Pengarna räckte inte. Jag måste köpa mat och jag har två barn, berättar Mikael.
Eftersom han inte hade råd med hyran sa han upp lägenheten. Och för att kunna hyra en ny lägenhet hos fastighetsbolaget, måste han först betala den uteblivna hyran.
– Den sista februari står jag utan bostad. Socialen vill inte hjälpa mig. De har gett mig rådet att gå till mina föräldrar, men de kan inte heller hjälpa mig.
Mikael känner sig både ledsen och besviken.
– Jag får ingen hjälp när jag verkligen behöver den, säger han och fortsätter:
– Vad ska jag göra med alla mina saker? Och vad ska jag göra av mina två barn? Socialen säger att de får bo hos sin mamma. Men ska jag inte träffa mina barn då?
Laila Hämäläinen är enhetschef på enheten för ekonomiskt bistånd på socialförvaltningen. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet, men berättar att när en person tar kontakt med socialförvaltningen för att han eller hon behöver ekonomiskt stöd görs en utredning.
– Vi utreder om man själv som vuxen person gjort allt vad man kan för att lösa sin situation själv. Vi hör efter vilka prioriteringar, aktiva val och planering man gjort, säger Laila Hämäläinen.
Ett allmänt råd är att inte säga upp sin lägenhet i första läget, när man får svårigheter med att betala hyran.
– Ta kontakt med hyresvärden och be att få avbetala den uppkomna skulden. Har man inte möjlighet till det så kan man ringa mottagningen hos oss så kan vi ge råd och undersöka eventuella möjligheter att söka ekonomiskt bistånd för din försörjning.
Hennes råd är också att alltid betala hyra, mat och elkostnader framför andra utgifter.
– När man vänder sig till oss utreder vi omständigheterna i frågan och bedömer rätten till bistånd. Det betyder inte alltid att beslutet landar i att bevilja ekonomiskt bistånd. Kontakten med oss kan också handla om att vi hänvisar till andra insatser för att man själv bedöms ha möjlighet att lösa situationen på annat sätt, till exempel genom en avbetalningsplan.