Det var natten till torsdagen förra veckan som förhandlingarna om en moderniserad arbetsrätt gick på grund. På ena sidan av förhandlingsbordet satt facken, LO och PTK, och på den andra sidan arbetsgivarna.
Nu hotar lagstiftning av arbetsrätten av regering och riksdag i stället.
– Arbetsrätten blir osäker och i ständig förändring beroende på vem som har den politiska makten. Långsiktigt ser jag det inte som en fördel för arbetsgivaren heller, säger Tony Karlsson, ordförande i IF metalls klubb på SKF.
Till grund för förhandlingarna låg "utredningen om en moderniserad arbetsrätt". I den föreslås bland annat att fler personer får undantas turordningsregler, och att göra det möjligt att säga upp någon av personliga skäl.
– Moderniserad? Snarare en tillbakagång till otrygghet, säger vice ordförande Stefan Larsson.
Tony Karlsson och Stefan Larsson träffar Kuriren i sällskap med Dan Söderqvist, IF metall Sörmlands ordförande, och Erika Larsson, ombudsman.
– På 80-talet var det världskrig, de och vi, mellan fack och arbetsgivare. Det ser annorlunda ut i dag. Mår företagen bra så mår våra medlemmar bra, säger Dan Söderqvist.
IF metalls klubb på SKF organiserar ungefär 300 verkstadsarbetare. Tony Karlsson och Stefan Larsson upplever att samarbetet med arbetsgivaren fungerar bra.
– Visst kan vi ha skilda åsikter i detaljer men vi har alltid kommit överens, säger Tony Karlsson.
Som ombudsman har Erika Larsson fångat upp tendenser under coronavåren 2020.
– Med en ny arbetsrätt finns det risk för att det blir de halta, lytta och gamla som får gå, säger hon.
På SKF mekan har Stefan Larsson och Tony Karlsson sett en snabb teknikutveckling under de senaste tio åren. Trots att arbetsgivaren står för vidareutbildning och kompetensutveckling, konstaterar de att alla inte har samma möjligheter att ta till sig det.
– Risken finns att det blir de äldre som får gå, de som företagen inte ser någon framtid att investera i, säger Stefan Larsson.
– Och samtidigt vill de att vi ska jobba tills vi är 68 år, säger Tony Karlsson.
Regeringen försöker få tillbaka parterna till förhandlingsbordet. På spel står också regeringsuppgörelsen som grundar sig i det så kallade januariavtalet. I överenskommelsen från januari 2019 som slöts mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna var arbetsrätten en viktig del.