Vid den här tiden förra året träffades Katrineholms lokalpolisområdeschef Liselotte Jergard och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), för att skriva under årets medborgarlöften. I år fick de på grund av pandemin sitta själva på sina kammare och signera dokumentet, där polis respektive kommun åtar sig olika åtgärder, som ska bidra till färre brott och större trygghet.
Förra året lovade exempelvis polisen att synas mer i centrum. Synas mer lovar man att göra i år också, men snarare på platser som antingen är oroliga eller uppfattas som otrygga, som i och för sig kan vara centrum.
– Nu i år ska vi försöka anpassa oss mer till var det är oroligt. Är det massor av folk nere vid Djulö på sommarkvällarna ska vi vara vid Djulö, då ska vi inte stå i ett tomt centrum. Sitter folk på innergårdar ska vi vara på innergårdarna, säger kommunpolis Johnny Onbiner, som sammanställt medborgarlöftena.
Samtidigt kan det ta tid att göra en otrygg plats trygg.
– Vi måste tänka, är det vår närvaro som gör folk trygga, eller är det mörker och ödslighet som gjort dem otrygga?
Andra löften handlar om att störa narkotikahandeln, bland annat genom förebyggande sök med hund. Nya löften för i år handlar om att arbeta med unga förare av motorfordon.
– Det är egentligen inte mycket grövre brottslighet i den gruppen, men det är ordningsstörningar, hög ljudvolym, buskörning. Boende nära de motorträffar som hållits har hört av sig rätt mycket under förra året.
Om det ordnas träffar kommer polisen vara där, säger Johnny Onbiner, och om de unga får tillgång till någon plats att vara lite mer permament på, kommer polisen vara där också.
– Vi vill stötta initiativ till positiva aktiviteter för unga med motorintresse. Vi för dialog i alla tre kommuner. Men det är svårt med lokaler, dels för pandemin, men dels också för att ingen vill skapa något som ungdomarna inte vill ha. Vad vill ungdomarna själva?
Kommunen i sin tur, lovar också att stötta initiativ för de motorburna unga, tillsammans med grannkommunerna Flen och Vingåker. Man lovar också den satsning som redan är igång, med trygghetsvärdar där ungdomarna rör sig.
Belysningen ska förbättras på platser som pekats ut som otrygga och cykelparkeringarna ska utformas så att det är svårare för tjuvar att stjäla från dem. Bland kommunens övriga löften finns också fortsatt arbete med ungdomssatsningar som "lyckliga gatorna".