På lördag springer gymnasiets treor ut efter slutförd utbildning. En som kan springa med särskilt lätta steg är Melvin Lindgren, Katrineholm.
Knappt kommer han att hinna pusta ut efter studentyrans festligheter, förrän det är dags att dra på sig arbetskläderna och gå till jobbet.
Melvin Lindgren har utbildat sig till kranskötare. Sådana går det inte tretton på dussinet av, precis.
Faktiskt är han den första gymnasieelev i landet som tar studenten med ett kranförarbevis. Det är tack vare en god idé på KTC:s bygg- och anläggningsprogram som han valde att satsa på yrket.
– Idén kom upp när jag gick i ettan. Jag tyckte det verkade intressant, säger Melvin som då inte hade valt inriktning inför andra året.
Byggprogrammet på Katrineholms tekniska college hade precis köpt in en tornkran. Lärarlaget började fundera på om det var möjligt att starta en kranförarinriktning.
Någon sådan finns inte på något ungdomsgymnasium i landet. För att få ett krankort krävs eftergymnasial utbildning.
Arbetslaget fick med sig skolledningen och så småningom även Skolverket. KTC skapade en utbildningsplan tillsammans med Kranbolaget, ordnade utbildningsmaterial och har stöttat Melvin på praktiken hos Flens byggmaskiner.
Sedan dess har han varvat teoretiska ämnesstudier med praktiskt kranarbete. Han har lärt sig koppla, bemästra vindarna och köra kran, både med dosa från marken och högt uppe i hytten.
– Båda är kul! Vilket det blir, beror lite på vad det är för ett bygge. Som kranförare är man den viktigaste funktionen på byggarbetsplatsen. Utan mig kommer arbetet inte framåt, konstaterar han.
Med krankortet i bakfickan är han väl rustad för en arbetsmarknad där kranförare börjar bli ett bristyrke. Många har gått i pension eller är på väg att göra det. Det var också en anledning till att han valde inriktningen.
Och så är det, som sagt, kul. Vissa högtflygande planer har han trots allt.
– Det finns en kran här på bygget där jag är nu som är 75 meter hög. Den skulle vara kul att testa. Höjdrädd är jag inte!
Utbildningen ska nu utvärderas. Om alla inblandade parter är nöjda, är det troligt att KTC behåller inriktningen i sitt utbud. Enligt byggläraren Daniel Geiborg, är det i sådana fall fråga om att utbilda ett mindre antal elever under längre tid.
– En elev vart tredje år, skulle jag tänka mig. Det beror på efterfrågan och vad branschen säger, säger han.