Konstnärerna Gunnar Carl Nilsson och Kaarin Bonde Jensen från Hälleforsnäs arbetar med såg och isjärn fram de två skulpturer som ska pryda Stortorget i Katrineholm. Väderförhållandena är inte optimala men kalla nätter kan göra att isen håller längre.
– Plusgrader och vind kan smälta isen ganska snabbt men bara det är kallt om nätterna fungerar det ganska bra ändå, säger Gunnar Carl Nilsson.
Verktygen som används är speciellt framtagna för att skulptera is. Med järn i olika storlekar och former skalas lager efter lager av is bort. Verktygen är extremt vassa och kan skära bort en liten flisa eller en stor bit is beroende på teknik och kraft.
– Verktygen är väldigt känsliga, minsta lilla skada på eggen påverkar varje tag på isen och avgör helt hur slutresultatet blir, säger Gunnar Carl Nilsson.
Materialet till skulpturerna kommer från Jukkasjärvi och Torne älv. Genom att hålla älven fri från snö kan isen där odlas väldigt tjock. På natten sågas isblocken fram för att inte utsättas för ljus som påverkar isens struktur och hårdhet. Blocken förvaras sedan i stora kylrum för att hålla hela året.
– Vattnet är så rent i Torne älv och det i kombination med älvens rörelse ger den mest fantastiska isen, säger Kaarin Bonde Jensen.
Rörelsen i vattnet ger isen en viss karaktär genom att det skapas bubblor, slöjor och mönster. Det ena isblocket är inte det andra likt vilket är en av utmaningarna med arbetet. En idé och en skiss i huvudet är grunden för de båda konstnärernas skapande. Det finns vanligtvis ingen färdig ritning när skulpteringen sätter igång.
– Genomskinligheten på isen är en av de saker som påverkar slutresultatet av skulpturen. Hur isen ser ut från början avgör ofta vad jag väljer att skulptera, säger Kaarin Bonde Jensen.