McDonalds fungerar som fritidsgård för unga i Katrineholm

Istället för att dansa och göra musik på ungkulturhuset sitter de sysslolösa på en snabbmatsrestaurang. Dussintals tonåringar känner sig övergivna sedan Lokstallarna infört 16-årsgräns.

Katrineholm2016-10-22 06:58

– Där borta, på de här borden. Och där.

14-åriga Lina Eriksson visar på större delen av McDonald's i centrala Katrineholm när hon ska beskriva hur stor del av lokalen som ungdomarna brukar ta i anspråk.

– Det kan vara 50-100 pers ibland. Jag kan förstå att de slänger ut oss.

Hon sitter med fyra kamrater i den kalla belysningen vid ett tomt bord på restaurangen. Det är vardagskväll och inte många gäster, men drygt hälften tycks vara ungdomar som står och hänger, laddar mobiltelefonerna, släntrar in och ut. Här för att umgås, inte äta hamburgare. Och de menar att fenomenet har skjutit i höjden den senaste tiden.

– Nu är det mest för att Lokstallarna har stängt. Det har blivit 16-årsgräns. Förut var det 13 år, men sen det var inbrott och bråk där har det ändrats, säger Simon Akram, 16.

De flesta i gruppen klarar som han åldersgränsen, men Mathilda Sjöström förklarar.

– Vissa umgängen är blandade i ålder, några är under 16 och andra över, då vill man inte splittra upp sig och då är alla här i stället.

– Nu är det ju kallt ute också.

– Det är typ en samlingsplats, om man kommer hit så träffar man ofta någon, säger 17-årige Lucas Eriksson, djupt nedsjunken på ett hårt säte.

– Men oftast blir vi utskickade för att vi inte köper något, flikar Alvin Ljusberg in.

Barnen berättar att de "nyss" blev utkörda trots att en anställd gett dem en dricka gratis. Men sedan köpte tjejerna något att äta.

Med ungkulturverksamheten Perrongen, på Lokstallarna, ute ur räkningen är alternativen usla, menar gruppen.

– Det finns bara Gruvan, på Tallåsskolan, men de har bara öppet på onsdagskvällar (numera torsdagskvällar, reds anm.). Men det var mer saker att göra på Lokstallarna, man kunde lyssna på musik, göra musik, dansa ... säger både killarna och tjejerna.

Snabbmatsrestaurangen och asfalten saknar den trygghet en fritidsgård ger, tycker gruppen, och här blandas barnen också med vuxna.

– På helgerna är det en del stök och bråk här, berättar Simon Akram.

– Många är påverkade, de kommer från Harrys eller så.

Det förekommer också att berusade minderåriga vistas i och utanför lokalen, det är ingenting restaurangens personal har koll på, menar kamraterna. Såvitt de vet rör det sig främst om alkohol som berusningsmedel.

Den lilla gruppen har fått sällskap av andra, och sprids till flera bord.

Karrar Aziz Abbas, 18, tycker att Perrongen i sitt försök att skapa trygghet blivit alltför exkluderande.

– Det är projekt hela tiden. Man kan inte bara komma dit och vara. På söndagar är det bara regnbågsgrejer!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om