May Altizini föddes i Syriens huvudstad Damaskus, men som liten tvingades hon och hennes familj, bestående av mamma, pappa och två bröder, fly på grund av kriget. De hamnade i Egypten, där de bodde i drygt två år innan de tog sig till Sverige och Flen. Då var May Altizini åtta år gammal.
– Vår tanke var att stanna kvar i Egypten, men sen blev det problem där också, berättar hon.
Sen cirka tre år tillbaka bor hon i Katrineholm och går sista året på Duveholmsgymnasiets samhällsvetenskapliga program med inriktning beteende. Hon är också distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, i Södermanland. I februari i år fick hon även en plats som ersättare i bildningsnämnden, blott 18 år gammal. May Altizini drar ner medelåldern hos kommunens politiker rejält.
Vad tänkte du när du fick frågan om en plats i nämnden?
– Jag sa att jag behövde tänka lite först eftersom det är ett stort steg. Samtidigt fanns det inget tvivel, det var självklart att jag skulle tacka ja.
Bildningsnämnden fattar beslut som rör skola och förskola. Om en ordinarie ledamot saknas på nämndmötet kan May Altizini kliva in istället.
Hur är det att sitta där?
– I början var det väldigt nervöst, men med tiden har det blivit väldigt lärorikt och intresserat. Jag får reda på saker om skolan som jag annars inte hade vetat om. När jag behöver hjälp så får jag det, de har varit väldigt hjälpsamma.
Varje vecka har hon minst ett möte kopplat till politiken, men mest tid lägger hon på skolan och plugget. Hennes dröm är att bli psykolog.
– Mitt mål är att komma in på psykologprogrammet på Karolinska institutet. Efter det vill jag utveckla mina studier och då vill jag fördjupa mig i barn och ungdomars psykiska ohälsa, gärna barn som mår dåligt till följd av krig.
Innan May Altizini gick med i CUF var hon medlem i SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.
– Jag följde i familjens fotspår. Min storebror, som pluggar till läkare, var kretsordförande för SSU i Flen och min pappa var distriktsordförande för ett liknande parti i Syrien.
Politiken har hon alltså i blodet. I framtiden vill hon öppna en privatklinik inom psykologi och det var just den insikten som fick henne att byta politisk ståndpunkt.
– Jag läste på om ideologier och hittade rätt. Företagande ligger väldigt nära mitt hjärta, så det var en av anledningarna som fick mig att byta.
Partierna i Katrineholm har, precis som i många andra kommuner, svårt att få unga att engagera sig politiskt. Inför kommunalvalet 2022 fanns bara tio personer under 30 år med på partiernas kandidatlistor. Hur ökar man den siffran? May Altizini tror på enkelhet.
– Förenkla, förenkla allt. Politik är så brett och läskigt område att ge sig in på. Man behöver få politiken framförd på ett väldigt tydligt sätt. Ofta går man in på det sakpolitiska, vilket brukar vara väldigt mycket text och svårförståeligt. Inga ungdomar kommer läsa igenom allt det. Titta på Tiktok, det är så ungdomar vill ha det, kort och informativt.
Och för att Katrineholm – som stad – ska bli mer attraktiv för ungdomar behövs ett bredare utbud av aktiviteter, säger hon. Ett annat sätt är att expandera Campus Viadidakt.
– Många uppskattar möjligheten att fortsätta sina studier i Katrineholm. Där tror jag att vi har något stort på gång. Om det expanderas kommer vi inte förlora lika många ungdomar.