Massutdöende av äldre teveapparater efter marknätsbyte

Ett skifte i det digitala tv-marknätet har lämnat äldre tv-skärmar svarta och butikshyllor tomma: "Det gör mig arg för miljön", säger Monika Fredriksson.

Thomaz Doktare på Elon ljud och bild tror att många är påverkade, särskilt människor som har en mindre skärm hemma.

Thomaz Doktare på Elon ljud och bild tror att många är påverkade, särskilt människor som har en mindre skärm hemma.

Foto: Daniel Ekström

Katrineholm2021-10-11 20:40

Den 5 oktober genomförde Teracom samhällsnät en omläggning av det digitala marknätets komprimeringsteknik till den så kallade MPEG4-tekniken. Störningar i tv-nätet väntades ske löpande under dagen, men vissa tv-apparater vaknade aldrig till liv igen. 

Å ena sidan innebär uppdateringen till den modernare tekniken att marknätskanalerna, såsom SVT1 och TV4, i fortsättningen endast kommer sändas i HD-kvalitet. 

Å andra sidan medför förändringen att tv-apparater och digitalboxar som inte stödjer MPEG-formatet nu blivit utfasade från marknätet.

Förändringen genomfördes för att hålla marknätets ljud- och bildkvalitet i linje med dagens teknologi, men det skedde också till ett pris.

Majoriteten av tv-apparater och digitalboxar påverkas inte, men många äldre enheter som fram tills idag överlevt tidens prövningar tvingades nu i hastig förtidspension.

En person som i första hand har märkt av förändringarna är Elons Thomaz Doktare.

– Vi märker att många sitter med gammal utrustning, så vi är ute dagligen, gör kanalsökningar och levererar de tv-apparater vi har och kommer åt.

Teracom har kritiserats på många håll för att de inte lyckats uppmärksamma många berörda – en förvåning som syns ute i butikshyllor. 

– För dagen är alla slut, men det blir så om man säljer tio tv-apparater om dagen. Vi beställer nya varje dag så förhoppningsvis kommer det finnas fler imorgon, säger Thomaz Doktare.

Exakt hur många som är berörda är enligt honom svårt att säga. Efter 2007 började de stora tillverkarna montera boxar med MPEG4 i de flesta tv-apparaterna. Nyare apparater kan dock påverkas, samtidigt som äldre apparater knutna till fiber eller satelit-tv är opåverkade. 

Monika Gustafsson är en katrineholmare som inte ser förträffligheten i teknikskiftet.

Hon vaknade i veckan upp till en livlös tv-ruta och fick, först efter två dagars försök att gjuta liv i den, reda på vad som hade hänt.

Framförallt är hon upprörd över slösaktigheten.

– Jag blir arg, jag tänker framförallt på miljön. Det är inget vidare miljötänk att behöva skrota en massa tv-appareter och köpa nya. 

Efter att ha behövt säga adjö till sin 34-åriga tjock-tv och en annan plattare variant från 2000-talet har hon andra saker på hjärnan än att köpa en ny. 

– Jag riskerar väl böter eller fängelse men jag funderar på att åka och ställa tv:n framför någon statlig byggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!