Märkligt affärsupplägg föregick taxikonkurs

Det var märkliga turer som föregick konkursen för Oppunda taxi i Katrineholm. Det framgår av konkursförvaltarens berättelse.

Konkursförvaltaren advokat Ulf Norin haft i uppdrag att utreda varför Oppunda taxi kom på obestånd.

Konkursförvaltaren advokat Ulf Norin haft i uppdrag att utreda varför Oppunda taxi kom på obestånd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Katrineholm2019-11-25 15:02

Tidningen har tidigare berättat om Oppunda taxi, som drev Taxi Norr, och deras konkurs. Men vad låg bakom att det anrika bolaget kom på obestånd?

Det har konkursförvaltaren advokat Ulf Norin haft i uppdrag att utreda. Den förvaltarberättelse som Norin nu har sammanställt ger en del svar, men väcker också frågor. Fortfarande återstår en hel del utredningsarbete, innan konkursen kan avslutas, förklarar han.

Bolaget bytte ägare våren 2018. Den nya ägarens köp av bolaget föregicks av märkliga turer, visar förvaltarberättelsen. En kort tid innan ägarbytet tog bolaget ett lån på 2,9 miljoner kronor. Av dessa pengar gick 1,1 miljoner kronor i utdelning till den tidigare ägaren. 1,3 miljoner fördes över till köparen – som sedan köpte bolaget för en miljon kronor.

– Man har köpt bolaget för bolagets egna pengar, konstaterar Norin.

Att den tidigare ägaren fått både en utdelning på drygt en miljon kronor och dessutom köpeskillingen på en miljon, gör att det vid en första anblick kan se ut som om hon gynnats av det märkliga upplägget. Men till saken hör att hon även gått i borgen för lånet. Och eftersom det inte är återbetalt, blir hon alltså betalningsskyldig.

Vad som ligger bakom affärsupplägget, och vem som i slutändan möjligen kan ha haft ekonomisk vinning av det, är fortfarande oklart.

I förvaltarberättelsen nämns också en "bekant" till den man som köpte bolaget och under vars regi det alltså gick i konkurs. Denne bekant ska ha varit drivande i affärsupplägget. Men om han tjänat på affären återstår också att utredas, enligt Norin.

– Det finns uppgifter om att pengar betalats ut till honom, säger han.

Till saken hör också att det saknas bokföring för tiden före ägarbytet och fram till konkursen.

Konkursen har flera orsaker, enligt konkursförvaltaren: bristande intjäningsförmåga och "mycket bristfällig styrning av verksamheten och ekonomin" nämns, men också det stora lånet som bolaget tog och som orsakat kostnader för räntor och amorteringar.

Ulf Norin säger att han i dagsläget inte kan svara på om några brott kan ha begåtts i samband med konkursen. Det är inte en konkursförvaltares uppgift att utreda detta, men om han misstänker att så kan vara fallet, måste en anmälan till åklagare göras.

Om någon sådan anmälan gjorts eller ska göras får förvaltaren dock berätta först när konkursen är avslutad. Innan dess återstår mycket arbete, enligt Norin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!