I början av mars besökte tidningen Marie Pedersen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Bara någon vecka tidigare hade hennes hjärta stannat under en joggingtur. Hon överlevde. Mycket tack vare att hennes sambo snabbt hittade henne och påbörjade hjärt-lungräddning innan ambulanspersonalen tog över.
Nu fyra månader senare träffar vi henne igen, men då hemma i Laggarhult.
– Jag har varit hemma i drygt 2,5 månader, jag låg på sjukhus i sex veckor, säger Marie Pedersen.
Hon mår efter omständigheterna bra. Men grundkonditionen är som bortblåst. Den behöver hon så småningom träna upp igen med promenader. Att springa är det inte tal om nu, kanske är det en hobby som hon får släppa helt.
På hennes vänstra sida av bröstkorgen, nedanför nyckelbenet, syns ärret från när läkaren satte in hennes ICD, en så kallad implanterbar defibrillator.
– Den kan bryta hjärtrusningar genom att antingen pulsreglera eller defibrillera. Den kan även ställas in för att agera som pacemaker. Den är individuellt styrd och helt anpassad efter mig, berättar Marie.
I början var hon lite nervös. Hur skulle det kännas om den gav henne en stöt? Än så länge har den inte behövt kicka in. Marie har också insett att det inte är någon idé att vara orolig i onödan. Den sitter där, och bra är väl det.
– Det här kanske aldrig händer mig igen, det kanske bara var en gång. Jag kan inte gå runt och vara orolig.
Hon har också en annan hjärtstartare, men den sitter på Maries och sambon Fredrik Lords garagevägg. Insamlingen, som hon drog igång från sjukhussängen, fick snurr och totalt lyckades man samla in 28 670 kronor. Till skillnad från hjärtstartare som finns på kontor och i butikslokaler är den här tillgänglig dygnet runt.
– Det är en liten grej i sig, ingen jätteinvestering men den kan rädda liv, säger Marie.
– Jag hoppas att den inte ska behöva användas, men den finns där ifall att.
Öppnar man skåpet ger maskinen ifrån sig ett öronbedövande tjut. Ett larm som ska uppmärksamma allmänheten och samtidigt avskräcka tjuvar.
Marie och sambon Fredrik skickar ett stort tack till alla som bidragit till insamlingen.
– Stort tack till alla som varit med och bidragit. Jag uppmanar fler att göra det här. Man behöver inte göra något större jobb själv. Starta en insamling, dela den i sociala medier och så sköter Hjärtsäkrat grannskap resten, säger Marie.