Möt den första ukrainska gymnasieklassen på Duve

I nuläget är det sju ukrainska elever på Duveholmsgymnasiet. Alla har de flytt från kriget i sitt hemland. Maria, 17 år, var den första av dem som började på skolan, där hon nu går för att lära sig svenska för att sedan fortsätta plugga till läkare.

Maria, 17 år, flydde tillsammans med sin familj från Kiev till Sverige. I april började hon på Duveholmsgymnasiet och var då den första ukrainska eleven på skolan.

Maria, 17 år, flydde tillsammans med sin familj från Kiev till Sverige. I april började hon på Duveholmsgymnasiet och var då den första ukrainska eleven på skolan.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-05-15 15:15

Eleverna sitter på en rad inne i det lilla klassrummet. För bara några dagar sedan var de betydligt färre, men nu har fler elever anslutit sig. 17-åringarna Vlad och Maria sitter framför varsin dator och jobbar med sin språktidning. Med hjälp av olika översättningsprogram, modersmålsläraren Oksana Svantesson och svenskläraren Sebastian Fransson lär de sig att skriva och prata svenska. 

– Det är inte så svårt som jag hade föreställt mig men det är ju helt nytt. Nu har jag lärt mig några ord, säger Maria.

– Det är inte så lätt, säger Vlad och berättar att ett av de svåraste svenska orden han hittills lärt sig är "förbättra". 

Sedan drygt två månade tillbaka bor Vlad i Katrineholm med sin mamma. Han berättar att han har lite hemlängtan. Han saknar sin pappa som är kvar i Ukraina. De håller kontakten. Han tycker skolan i Sverige fungerar bra men han vet inte hur länge de kommer stanna. 

undefined
Vlad Yanchuk, 17 år, visar upp sin språktidning som han just nu jobbar med på lektionen.

Maria bor numera i Sköldinge med sin familj. Varje dag tar hon bussen till Duveholmsgymnasiet. 

– Jag var den första ukrainska eleven här i skolan. Alla lärare har lyssnat och hjälpt mig mycket. Det har varit jättebra. 

Hur var det att komma hit först av alla?

– Det var coolt. Eftersom jag var den första som kom hit fick jag berätta om det som hänt och hur det var. Många lärare var förvånade över hur mycket vi kunde i skolan, de trodde inte det. 

Maria hade nyligen börjat läsa medicin på universitet i Ukraina när kriget bröt ut. Nu är hon tillbaka på gymnasiet för att lära sig svenska. Förhoppningen är att komma in på läkarutbildningen i Sverige. 

Vill du stanna i Sverige? 

– Jag tror jag vill stanna här i Sverige. Men vi får se. Livet kan ändras på bara en dag.  

Vid whiteboarden står Oksana. På tavlan har Sebastian skrivit "banan, bananen och bananerna". 

– Vill du ha en banan, bananen var god, jag har ätit 10 bananer, säger Oksana högt för att de ska förstå de olika böjningarna.

Eleverna nickar, antecknar och räcker upp handen för att få hjälp. Sebastian Fransson går från elev till elev. Han är nyexaminerad lärare och det här är hans första klass. 

– Rektorn ringde och frågade om jag kunde tänka mig att börja redan 1 april för att undervisa ukrainska elever. Det ville jag. Det har varit tufft men skitkul, säger han. 

undefined
Sebastian Fransson tog lärarexamen i februari. Hans första jobb som färdig lärare blev att undervisa Maria och de andra ukrainska eleverna i svenska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!