Mardrömsväxten parkslide poppar upp runtom i stan

Växten parkslide kan ställa till stora bekymmer för fastighetsägare, den räknas som invasiv och många vittnar om att den är oerhört svår att bekämpa.

Parkslide blir drygt två meter hög och bildar stora bestånd, genom rotskott som kan sprida sig flera meter från ursprungsplantan. Stefan Ivarsson, enhetschef park, är ansvarig för kommunens bekämpning.

Parkslide blir drygt två meter hög och bildar stora bestånd, genom rotskott som kan sprida sig flera meter från ursprungsplantan. Stefan Ivarsson, enhetschef park, är ansvarig för kommunens bekämpning.

Foto: Stina Järperud och Carina Ekdahl

Katrineholm2021-10-18 17:02

På Artportalen kan den som upptäcker invasiva arter rapportera in fynden. Webbplatsen finansieras till största delen av Naturvårdsverket och drivs i samarbete med en rad myndigheter och intresseföreningar. En sökning på Katrineholm visar att 14 platser har rapporterats i år, bland annat från kransorterna Julita, Sköldinge, Bie och Strångsjö. Det finns också färska rapporter från flera områden i Katrineholm, som Laggarhult och på Söder.

Blickar man tio år tillbaka i tiden finns totalt 48 rapporter, många av dem är från Forssjö. I Katrineholm har parkslide upptäckts i stort sett alla stadsdelar. 

– Vi rapporterar vi in till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för invasiva arter. Nu har vi en dialog med två privata fastighetsägare, där vi planerar att göra en gemensam åtgärd. Där finns det parkslide både på kommunens mark och på privat mark, det går över fastighetsgränsen. Vi har materialet hemma men vi ska ha dit en entreprenör, så vi väntar på att få till ett startdatum, säger Stefan Ivarsson, enhetschef park på Katrineholms kommun.

undefined
Stefan Ivarsson, enhetschef park på service- och teknikförvaltningen, Katrineholms kommun.

Den ena fastigheten har parkslide relativt nära ett hus och den andra nära ett garage. Växten är seglivad och har mycket stor spridningskraft, vilket kan skapa problem i trädgårdar och för infrastruktur. De kraftiga rötterna kan också tränga in i byggnader och vattenledningar, även om det fortfarande är ganska ovanligt i Sverige.

– Vi har köpt en speciell duk som är mot invasiva arter och den ska vara bra mot parkslide. Man rullar ut den och täcker marken och sedan fyller man på med grus eller jord över den, för att begränsa växten. Vi väntar på tydligare instruktioner från länsstyrelsen, när de har kommit fram till något en konkret åtgärd som är vetenskaplig och som fungerar. Men vi tänkte prova på de här två områdena och se hur det faller ut, säger Stefan Ivarsson.

Att gräva bort växten innebär en stor risk för spridning, eftersom rotdelar kan utvecklas till nya plantor. Den som istället hugger av plantorna ska inte lägga växtdelarna i komposten. Enligt Tekniska verken ska växten lämnas i förslutna säckar i en speciell container på Vika återvinningscentral, samtidigt som man meddelar personalen.

Att använda kemiska bekämpningsmedel är numera förbjudet för villaägare.

– Vi använder inte gift, det har vi inte gjort på många, många år, säger Stefan Ivarsson.

undefined
Parkslide blir drygt två meter hög och bildar stora bestånd, genom rotskott som kan sprida sig flera meter från ursprungsplantan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!