Marcus från Katrineholm styr kryssningsfartyg i Asien

Marcus Alatalo från Katrineholm var först inne på att bli pilot. Men så fick han syn på den där lilla annonsen om utbildning till sjökapten. I dag styr han kryssningsfartyg med tusentals människor ombord på Stilla havet.

"Jag tyckte alltid om båtresorna över till Finland", säger Marcus Alatalo. Efter gymnasiet i Katrineholm och militärtjänstgöring i Linköping pluggade han till sjökapten på Linnéuniversitetet i Kalmar.

"Jag tyckte alltid om båtresorna över till Finland", säger Marcus Alatalo. Efter gymnasiet i Katrineholm och militärtjänstgöring i Linköping pluggade han till sjökapten på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Foto: Privat

Katrineholm2024-01-10 06:58

Marcus Alatalo arbetar som förste styrman ombord på ett fartyg som har 1 100 personer i besättningen och kan ta ombord 2 700 passagerare. Båten utgår från Hongkong och åker bland annat till Japan, Vietnam, Kina, Taiwan och Filippinerna.

– Som förste styrman kör jag fartyget när det är ute till sjöss, assisterad av tredje styrman och en utkik. Jag kör även fartyget när vi ankommer eller avgår från en hamn, men då är också vår kapten och vice kapten närvarande, berättar Marcus Alatalo.

– Det är en av de mest intressanta och givande delarna av mitt jobb, att navigera in och ut ur olika hamnar. Det är väldigt kul att köra in en stor båt i centrala Hongkong.

I rollen ingår också att ansvara för all navigationsutrustning, liksom en del administrativa uppgifter.

Marcus Alatalo läste samhällsvetenskapliga programmet med språkinriktning på Duveholmsgymnasiet, där han tog studenten 2005. Därefter gjorde han militärtjänstgöring på helikopterflottiljen i Linköping 2006.

– Efter det visste jag inte riktigt vad jag ville studera. Jag jobbade ett par år som passkontrollant på Skavsta flygplats och provade på att jobba en kort period som reseledare i Thailand.

Samtidigt som han jobbade sonderade han studieterrängen.

– Jag var lite inne på att plugga till pilot, men så en dag när jag var inne på en studievägledningssida så såg jag en liten annons om utbildning till sjökapten.

Han sökte till sjökaptensprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar och kom in. Efter fyra års studier, våren 2014, tog han sin sjökaptensexamen. Han började arbeta som tredje styrman men har därefter arbetat sig upp till förste styrman.

undefined
Marcus Alatalo studerade i fyra år för att bli sjökapten.

Efter examen har han arbetat på flera olika kryssningsfartyg. Nu är han inne på det sjunde i ordningen.

– Jag har bland annat jobbat på ett av de största kryssningsfartygen i världen som är 335 meter långt och 44 meter brett, med en kapacitet att ta nästan 5 000 passagerare och 1 900 i besättningen.

Just nu arbetar Marcus Alatalo i tio veckor, sedan är han hemma i tio veckor. Det innebär att han firat både jul och nyår ombord. 

– Vid nyår var vi ute till sjöss utanför Hongkong. Vår grupp för aktiviteter för besättningen hade anordnat nedräkning inför tolvslaget i vår stora besättningsmäss. Och på nyårsdagen hade vår chefskock ordnat en finare middag för hela besättningen. 

Som liten åkte Marcus Alatalo ofta Finlandsbåt, eftersom båda hans föräldrar är födda i grannlandet.

– Jag tyckte alltid om båtresorna över till Finland. Jag kommer också ihåg en gång när vi åkte över till Finland så fick vi besöka bryggan och träffa kaptenen. Jag kan inte påstå att jag alltid har drömt om att jobba till sjöss, men de årliga båtresorna till Finland som barn kan ha påverkat.

undefined
Marcus Alatalo från Katrineholm jobbar i dag på sitt sjunde kryssningsfartyg i ordningen.

Marcus Alatalo trivs väldigt bra där han är just nu. Men någon gång tycker han att det skulle vara kul att arbeta på en kryssningsbåt som går antingen i Karibien eller i Medelhavet.

Vilken är den största utmaningen med att jobba ombord på ett fartyg?

– Jag tror att största utmaningen för de flesta, i alla fall första gången, är att vara borta hemifrån, men det är också något som de flesta vänjer sig vid. Jag skulle rekommendera alla som är intresserade att ge det en chans och prova att ge sig ut till sjöss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!