Mängder med bråte slängs utmed våra vägar

Drivor med skräp utefter vägarna är ett omfattande problem, även i Katrineholm. Samtidigt kan det vara svårt att veta vem det är som ska städa. "Är det inte tydligt vem som har ansvaret är det ingen som vill städa", säger Joakim Brodahl på Håll Sverige rent.

Före Vikatippen har någon eller några dumpat en hel del skräp. På bild syns också Joakim Brodahl.

Före Vikatippen har någon eller några dumpat en hel del skräp. På bild syns också Joakim Brodahl.

Foto: Jimmy Persson och privat

Katrineholm2022-04-05 06:58

Framåt vårkanten ser det nästan ut som att Västra förbifarten har blivit en del av Vikatippen. I dikena utmed riksväg 52, mellan Storgatan och rondellen intill nya brandstationen, ligger nämligen drivor med skräp. Problemet har pågått i många år och tycks fortsätta. Även utmed riksväg 56, mellan samma rondell och infarten till soptippen, ligger mycket bråte. 

Nedskräpningen förekommer inte bara på dessa platser, utan är ett stort problem längs alla våra vägar, såväl statliga som kommunala. Det visar mätningar som Håll Sverige rent gjort tillsammans med Trafikverket. Samtidigt är det långt ifrån alltid som det är glasklart vem som bär ansvaret för att städa upp efter trafikanterna. 

– Det är komplext. Nationella vägar är Trafikverkets ansvar och de kommunala är kommunens ansvar. Ibland glappar det mellan dem. Kommunerna och Trafikverket borde ha ett mer aktivt samarbete för att göra det tydligt vem som har ansvaret för att städa om det inte fungerar som det ska. Är det inte tydligt vem som har ansvaret är det ingen som vill städa, säger Joakim Brodahl på Håll Sverige rent. 

Samtidigt anser han att lösningen på ursprungsproblemet inte enbart är att städa. 

– Vi måste också hitta en lösning så att det inte blir skräpigt från början. Utmed vägnätet har vi många företag som säljer förpackningar som slängs i naturen. Företagen måste ta ett större ansvar och ibland ge kunderna en knuff så att de gör rätt. De flesta slänger inte skräp i naturen av ren olyckshändelse, utan det beror på att man inte bryr sig eller har svårt för att göra rätt, säger Joakim Brodahl. 

Peter Miinalainen är projektledare på Trafikverket och ansvarar bland annat för Västra förbifarten. Hans uppfattning är att skräpet utmed vägnätet ökar. Förutom folk som medvetet kastar skräp under färd, är det enligt honom många som surrar sin last för dåligt, vilket får till följd att soporna blåser av. Det händer ofta utmed Västra förbifarten. 

– Även förarna till containerbilarna behöver surra sin last ordentligt, understryker Peter Miinalainen. 

Enligt honom kommer städningen utmed riksvägarna i vårt område att påbörjas någon gång i maj. 

– Vi vill hinna plocka bort skräpet innan det är dags för slåtter, säger Peter Miinalainen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!