Många vill bidra med skyddsmaterial

Många vill bidra med skyddsmaterial till vård och omsorg i coronatider. "Vi är enormt tacksamma. Det finns en medmänsklighet i det här" säger Eva Gyllhamn, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Kommunen har tagit emot en hel del skyddskläder och munskydd av olika slag.

Kommunen har tagit emot en hel del skyddskläder och munskydd av olika slag.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2020-04-02 18:03

Först efterfrågades material internt, från andra förvaltningar. I måndags gick dock kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) ut och vädjade till företag att bidra med skyddsutrustning till personalen inom äldreomsorgen för att minska smittspridningen av corona.

–  Vi har fått oerhört positiv respons. Många vill hjälpa till, säger Sofia Zetterdal.

Till vardags är hon administratör på vård- och omsorgsförvaltningen. Nu har hon fått specialuppdraget att samordna skyddsmaterialet som kommer in till förvaltningen. Detta gör hon tillsammans med kollegan Linda Bentholm. 

–  De första leveranserna från företag kom i tisdags. Många vill hjälpa till. Vi ser även att man vill hjälpa till från övriga förvaltningar, säger Sofia Zetterdal.

De kommer med det som efterfrågats: handsprit, desinfektionsmedel, skyddskläder, plastförkläden, och munskydd av olika slag.

–  Visir tillverkar vi av overheadfilm. Vi har en egen produktion här, där vi har gjort över 2000 stycken, säger Eva Gyllhamn.

Visiren ytdesinficeras och används så länge de håller, vilket normalt är två-tre gånger.

Personalen inom vård och omsorg utgår från symptomen som vårdtagaren har och klär sig därefter i skyddskläder.

–  Har man inte symptom så följs de basala hygienrutinerna, säger Eva Gyllhamn. 

Ett kontor intill receptionen på förvaltningen utgör tillfälligt mellanförråd. Därifrån skickas materialet vidare till ett skyddsutrustningsförråd som upprättats centralt i kommunen.

Många av kommunens vanliga beställningskanaler börjar också bli dränerade på material. Därför börjar man nu se sig omkring efter alternativa inköpskanaler. Viadidakt har även erbjudit sig att sy skyddsrockar till personalen inom vård och omsorg.

–  Det har vi också nappat på. Det kanske är så här vi ska tänka på sikt, att vi går tillbaka till de gamla skyddsrockarna i tyg och hanterar dem själva i tvätt, i alla fall initialt. Vi kommer att lära oss mycket av det som händer i samhället nu och vad coronaviruset för med sig. God hygienisk standard kommer på kartan på ett helt annat sätt i våra verksamheter, säger Eva Gyllhamn.

–  Man kan nästan blir rörd över den positiva responsen, från hela kommunen, förvaltningar och näringslivet, säger Sofia Zetterdal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!