Många tonåringar vet var knarket kan köpas

Nästan fyra av tio högstadielever vet precis vart de ska vända sig för att köpa narkotika. Mest koll har tjejerna.

Många av kommunens tonåringar säger sig veta var de kan få tag på narkotika.

Många av kommunens tonåringar säger sig veta var de kan få tag på narkotika.

Foto: Erlend Aas/TT

Katrineholm2020-11-23 20:49

Det visar Liv & hälsa ung, enkätundersökningen som Region Sörmland i år gjort för sjunde gången.

Den har besvarats av 6 669 tonåringar i länets nio kommuner, och riktar sig till elever i sjuan, nian samt i tvåan på gymnasiet.

I Katrineholm deltog 823 ungdomar, en svarsfrekvens på 65 procent. Det är något lägre än länet som helhet.

Flera av årets frågor var nya jämfört med föregående år. Några kretsar kring narkotika, medan andra sätter fokus på tonåringarnas sociala medievanor. 

Syftet med undersökningen är att ge kommunerna en bild av hur deras ungdomar mår, ur både fysiska och psykiska hälsoperspektiv.

Frågor om tobak har figurerat tidigare. Det är sällsynt med rökning bland sjuorna. Av niorna svarar 13 procent att de röker dagligen eller ibland. I gymnasiet är andelen 16 procent. 

Siffrorna speglar relativt väl användandet av narkotika: 13 procent av niorna har använt narkotika en eller flera gånger, tolv procent av gymnasieungdomarna. 

Enligt enkätsvaren i årskurs 9, är det framför allt tjejerna som provat narkotika. Det är också de som har mest koll på var knarket kan köpas. 

Nästan fyra av tio flickor i nian känner till någon som säljer. Också i sjuan är det tjejerna som har mest koll på det. På gymnasiet vet nära hälften av de tillfrågade var narkotika kan köpas.

När det gäller droger bland unga, är det dock vanligare med alkohol. I nian uppger 44 procent – fler flickor än pojkar – att de druckit under senaste året. I mer än hälften av dessa fall, har de druckit sig berusade.

På gymnasiet har nästan 70 procent – fler killar än tjejer – använt alkohol under det senaste året.

Enkäten visar att de flesta unga i länet generellt mår bra och är nöjda med sitt liv. Katrineholm är inget undantag, även om andelen unga som mår bra varierar: 73 procent i sjuan, 62 procent i nian och 70 procent på gymnasiet. 

Många trivs i skolan, tycker att de har en meningsfull fritid, känner stöttning i hemmet och är vid bra hälsa.

Livet i sociala medier innehåller både ljus och mörker. En majoritet av 13–17-åringarna stärker där sina kompisrelationer. 

Samtidigt har nästan tre av tio unga utsatts för trakasserier på nätet. 26 respektive 24 procent, de flesta tjejer, har någon gång ofredats sexuellt.

Enkäten visar också hur vanligt det är med internetporr. Mer än hälften av niorna och tvåorna, majoriteten killar, har porrsurfat under de senaste tre månaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!