Många smultronställen i Sveriges lustgård

Katrineholm lockar både internationella och lokala turister med vackra miljöer och lokalproducerad mat.

Sofia Sundqvist berättar att det finns mycket att utforska på hemmaplan.

Sofia Sundqvist berättar att det finns mycket att utforska på hemmaplan.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2019-07-24 12:10

Att semestra har för många inneburit flygresor, hotellvistelser och exotiska stränder. Nu väljer allt fler att spara pengarna och slopa resestressen för att upptäcka vad som finns här hemma, och det finns mycket att göra i Sveriges lustgård. Även stockholmare och tyskar vill utforska den sörmländska idyllen.

Återigen är järnvägen en avgörande länk i berättelsen om Katrineholm. Tack vare den hittar turister till staden som blir ett perfekt besöksmål på vägen till eller från Stockholm. Väl här inser de att det finns mycket att göra och återvänder snart för att utforska mer, berättar Sofia Sundqvist, turistinformatör på Turistbyrån. Hon träffar många besökare varje dag och många av dem återvänder för att se hur deras barndomsstad har utvecklats.

Julita gård och herrgårdarna är klassiker som aldrig blir gamla. De lockar varje år många turister med sina vackra miljöer och spännande historia. Det typiskt sörmländska går nästan alltid hem hos besökarna, varifrån de än kommer.

– Allt fler vill semestra hållbart med klimatet i åtanke, berättar Sofia Sundqvist.

En nygammal turistmagnet är däremot skog och mark. Att sova under stjärnorna och halstra sin egenfångade fisk över öppen eld lockar de friluftsintresserade som verkar bli allt fler. På listan av populära vandringsleder ligger Sörmlandsleden bra till. Sofia Sundqvist tipsar också om att man kan ge sig ut på någon av paddlingslederna kring stan.

– Vi har fint underhållna vandringsleder i Sörmland. Det är inte alla internationella turister vana vid, berättar hon.

Med den som vill utforska sin hemort och kanske rent av spendera semestern hemma i åtanke berättar Sofia Sundqvist att det öppnas allt fler gårdsbutiker runt om Katrineholm. Intresset för det lokala och närproducerade har märkts tydligt hos besökarna de senaste åren. Några gömda, och kanske glömda, pärlor är gårdsbutikerna i Ändebol, Ängby gård och Båltsnäs, där den sistnämnda har mycket vilt. Inte minst aptitrundan, där sörmlänningar får åka mellan öppna hus hos lokala matproducenter, lockar stadens egna invånare.

Även konsten frodas i kommunen. Lokala ateljéer hos konstnärer och hantverkare utgör populära besöksmål vid sidan av loppisar och second hand butiker. I sommar har det varken blivit fler eller färre turister än i vanliga fall, men över tid finns det ett sakta stigande intresse för idyllen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om