Många placeringar kan undvikas tack vare multiteamet

Med det nya multiteamet vill socialförvaltningen hjälpa familjer hemma, istället för att göra placeringar på familjehem eller HVB-hem. Många familjer är nöjda och säger att de önskat att de fått den här hjälpen tidigare.

"De flesta familjer är glada över att vi kommer. De är tacksamma för hjälpen på plats där de är. Tacksamma för att vi är på deras hemmaplan", säger Maria Sköldin. På bilden ses också Lena Ludvigsson.

"De flesta familjer är glada över att vi kommer. De är tacksamma för hjälpen på plats där de är. Tacksamma för att vi är på deras hemmaplan", säger Maria Sköldin. På bilden ses också Lena Ludvigsson.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2021-05-16 08:11

Förra våren såg Lena Ludvigsson, chef för socialförvaltningen i Katrineholm, att antalet placeringar av barn och unga ökade. När hon började undersöka varför, upptäckte hon att många familjer var aktuella på flera olika enheter och hos flera olika handläggare.

– Jag började fundera på om man kunde göra på något annat sätt, tillsammans, berättar hon.

Det utmynnade i ett multiteam, som består av olika kompetenser för att nå olika problematik. I teamet ingår pedagog, missbruksterapeut, beteendevetare och en arbetsmarknadscoach.

Maria Sköldin har det övergripande ansvaret för teamet. Hon liknar det vid ett mobilt familjehem. Multiteamet finns till hands för familjerna även på obekväma tider. I dag har multiteamet 33 ärenden inskrivna, men behovet beskrivs som "större än så"

– Tanken var först att vi skulle ta hem alla placeringar. Men i samma veva ökade inflödet av barn och ungdomsärendet. Så istället fick teamet jobba med att förhindra placeringar, säger Lena Ludvigsson.

För att få hjälp av multiteamet måste familjen säga ja till insatsen.

– De flesta familjer är glada över att vi kommer. De är tacksamma för hjälpen på plats där de är. Tacksamma för att vi är på deras hemmaplan. Sedan är det väl inte alltid jättekul att utomstående kommer in i hemmet, säger Maria Sköldin

– Flera familjer har sagt "Tänk om vi fått den här hjälpen tidigare", säger Lena Ludvigsson.

De tror att nästan alla 33 ärenden hade resulterat i placeringar om inte multiteamet funnits. 

– I många familjer strukturerar vi upp vardagen, morgonrutiner, lunch, middag, läxhjälp, ta sig fram och tillbaka till skolan, berättar Maria Sköldin.

Multiteamet jobbar bland annat med familjer där det finns alkohol och våldsproblematik. Då är multiteamet spindeln i nätet som stöttar till rätt hjälp.

– Många har problem inom flera områden. Har man exempelvis försörjningsstöd, så ska man delta aktivt för att nå egenförsörjning. Men om det samtidigt är kaos på alla områden så är det tufft. Vi försöker skapa ordning, säger Lena Ludvigsson.

Kommunen vill undvika placeringar av flera skäl.

– Dels är placeringar dyrt, dels vet vi att det inte ger så bra resultat. Kan socialtjänsten bidra till barnen kan bo kvar hos sina föräldrar, så har vi allt att vinna på det, säger Lena Ludvigsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!