Nu är det bara veckor kvar innan många av Katrineholms villaägare ska ta beslut kring huruvida man vill bli en del av ett fibernät. De två aktörerna, Utsikt och Telia, har satt datum runt den 20 februari då de boende ska ha bestämt sig. Och hos många finns det flera frågetecken kring vilken av aktörerna som gräver längst in på gården, vilken som kommer vara billigast och vilken grannarna ska välja. Den sistnämnda är kanske den mest centrala då man måste få ihop en viss procent av grannskapet för att aktörerna ska tycka att det är lönsamt att lägga fiberkabel på gatan överhuvudtaget. Detta lägger med andra ord ett stort ansvar på att grannarna går ihop och bestämmer sig, inte bara för att de vill ha fiber indraget på gatan, utan även för vilken aktör de vill se utföra arbetet.
Detta är ett ansvar som grannarna Gunnar Sköldin, Mikael Munther och Kurt Jakobsson gärna sett att Katrineholms kommun kunde ha haft större del i. De bor på en kortare återvändsgata i Värmbol och har fått erbjudande från både Utsikt och Telia om att dra in fiber på deras gata.
– Det här handlar om infrastruktur. Jag tycker personligen att kommunen kunde ha tagit ett större ansvar för att samordna möjligheten för fastighetsägare att kunna få fiber. Nu är det många med mig som har frågetecken, säger Gunnar Sköldin.
En av anledningarna till att han, tillsammans med resten av grannskapet, är extra måna om att få en fiberanslutning är att den nuvarande internetanslutningen fungerar dåligt.
– Jag har dubbel uppkoppling för säkerhets skull, då det bryts hela tiden, säger Kurt Jakobsson.
– Det har vi allihop. Internetuppkopplingen är den största källan till konflikt hemma hos oss, säger Mikael Munther.
Från kommunens sida menar man dock att man gjort det man kan. Michael Fransson är tjänsteman och jobbar som bredbandsutvecklare. Han menar att det råder fri konkurrens och att både Telia och Utsikt bygger ut fibernät i kommunen.
– Vi kan inte styra var de ska bygga då det är en fri marknad. Det är den stora skillnaden mot exempelvis el och vatten, som är reglerat. Det här är avreglerat sedan 1994. Så fort marknaden är intresserad måste vi hålla fingrarna borta och vi får inte utgöra något konkurrenshinder, säger han och fortsätter:
– Samhällsnyttan kanske inte maximeras om det är olika bolag som gräver intill varandra. Men det kan vi inte göra något åt när det är avreglerat.