Helgens tre anmälningar rör alla förfalskade 500-lappar. De har skickats in från ett konditori, en bensinstation och ytterligare något företag.
Kontanthanteringsföretaget Loomis har anmält flera av de förfalskade sedlarna i Sörmland.
– Vi får in butikernas kontanta försäljning på det ena eller andra sättet. Men de flesta förfalskade sedlar stoppas de facto i butiken, eftersom många butiker har slutna kassasystem. Men det finns mindre butiker som inte har det och när transaktionerna går fort kan man missa en förfalskad sedel, säger Stefan Johansson, presstalesperson hos Loomis.
Polisen får del av alla förfalskningsanmälningar, inte bara rörande sedlar som hamnat hos Loomis eller liknande. Ann-Helene Lindeborg, förundersökningsledare på polisens bedrägeriavdelning, säger att det är många falska sedlar i omlopp i Sörmland. För en tid sedan satt fyra personer anhållna i Nyköping, misstänkta för penningförfalskning. De greps efter en trafikkontroll, där polisen noterade att det låg sedlar i bilen.
– De som satt då har fått gå, men ärendet fortsätter. En kille har erkänt att han tryckt upp sedlar, men han säger att det inte var för att köpa varor med dem.
De sedlar polisen fått in och skickat vidare för analys hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, har varit ganska dåligt utförda, säger Ann-Helene Lindeborg.
– Man känner på pappret, det är en helt annan papperstyp. En vanlig sedel är mycket mer glatt. Det finns ingen vattenstämpel i dem. Lyser man på dem med UV-ljus finns det inga säkerhetsdetaljer.
Att bedragare ändå lyckats prångla ut många sedlar tror hon beror på att många inte hanterar kontanter så ofta numera.
– Att man går på det tror jag är för att man inte använder så mycket pengar längre. Handlare är inte så vana att hantera dem. Men kollar man de här sedlarna ser man direkt att det är förfalskningar.
Även om en person erkänt förfalskning misstänker polisen att fler förfalskare finns. Men att hitta dem är inte så lätt.
– Loomis vet varifrån de fått sedlarna, men butikerna kan inte veta varifrån sedlarna kommer. Att vi lyckades gripa några hör till undantagen, säger Ann-Helene Lindeborg.
Den som tagit emot sedeln får stå för förlusten, konstaterar Stefan Johansson på Loomis.
– Antingen privatpersonen, om man tar emot betalning för något, eller också butiken som tagit emot sedeln i kassan.