Katrineholm kommer på plats 275 av landets 290 kommuner i Rädda barnens senaste rapport om barnfattigdom. Rapporten har mätt barnfattigdomen 2019, alltså innan pandemin.
– Vi ser barnen, vi ser problemen, våra åtgärder har tagit oss en bit framåt men jag kan konstatera att det finns mer att göra, säger Johan Söderberg.
Av 7 530 barn i Katrineholms kommun levde 1 291 av dem i ett ekonomiskt utsatt hushåll 2019. Det motsvarar 17,1 procent. 2016 var motsvarande siffra 18,8 procent.
Enligt Johanna Karlsson, ordförande i socialnämnden finns det flera anledningar till att Katrineholm har så hög barnfattigdom.
– Vi har stor andel av dem som rapporten tar upp, barn med utlandsfödda föräldrar och så har vi många som erhåller ekonomiskt bistånd och många som gjort det lång tid, säger hon.
Vad gör ni för att minska barnfattigdomen?
– Vi fortsätter arbetet med att få ut människor i egen försörjning. Vi fortsätter samarbetet med Viadidakt med dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Johanna Karlsson och fortsätter.
– Vi jobbar också med familjestöd på olika sätt för att hjälpa familjer som behöver stöd i vardagen för att kunna komma ut i egen försörjning.
På lång sikt är utbildning och arbete det absolut viktigaste för att komma tillrätta med barnfattigdomen, menar Johan Söderberg.
– Men vi gör också åtgärder här och nu. Lyckliga gatorna gör ett fantastiskt arbete för barnen. Skolorna jobbar oförtrutet med att ge alla barnen samma möjligheter i skolan. Vi har också skjutit till närmare en miljon kronor som extra föreningsstöd till kommunens föreningar, för att fler barn och unga ska kunna erbjudas en meningsfull och hälsosam fritid, säger han.
Men det är inte bara Katrineholm som hamnar långt ner i rapporten. Vingåker hamnar på plats 282. Där lever 19,2 procent av barnen i ett ekonomiskt utsatt hushåll. Flen hamnar på plats 287. Där är motsvarande siffra 20,9 procent. På båda orterna har barnfattigdomen ökat under perioden 2016-2019.
Generellt har många familjer annars fått det bättre ställt. I knappt hälften av landets kommuner minskade barnfattigdomen under perioden 2016-2019. Den största ökningen av barnfattigdom har, enligt Rädda barnens rapport, uppmätts i mindre kommuner i landet. Hällefors är den kommun i landet där andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet ökat mest, från 16,2 procent till 28,7 procent.