Många äldre diskrimineras i samhället

Pensionärer måste bli bättre på att kräva sina rättigheter. Det anser Lars Nilsson som är läkemedelssakkunnig på Sverige pensionärsförbund, SPF. På Åsa folkhögskola föreläser han om hur äldre diskrimineras i samhället.

Katrineholm2012-04-03 13:54

– Äldre ska inte behandlas annorlunda än yngre. Det är det som det handlar om, säger Lars Nilsson.

Under sin föreläsning för kommunens pensionärsråd och lanstingets pensionärsråd presenterar han ordet ålderism. Ordet ålderism handlar om att äldre diskrimineras och möts av negativa attityder i samhället. Ordet är inspirerat från USA där ett liknande ord ageism kom till redan på 1960-talet. I USA finns idag en lag mot diskriminering av äldre. Sverige pensionärsförbund, SPF, kämpar för att en liknande lag ska finnas i Sverige.

– Äldre beskrivs ofta som sjuka, fattiga och hjälpberoende, säger Lars Nilsson.

Han beskriver en rad områden där äldre diskrimineras. Den som har rätt till personlig assistent eller handikappanpassad bil förlorar dessa rättigheter vid 65 års ålder. Den som arbetar efter 65 års ålder förlorar rätten till sjukersättning. Efter 65 år är det ofta svårare att ta lån eller teckna en försäkring. Endast ett fåtal riksdagsledamöter är över 65 år trots att det i Sverige finns 1,7 miljoner pensionärer.

– Ålderismen kännetecknas av att medelålders anser sig veta hur barn och unga är därför att de har en egen erfarenhet. De anser sig också veta hur äldre människor är, baserat på den roll de ser att äldre har i samhället. De vill helst hålla det egna åldrandet ifrån sig genom att göra det osynligt. De har därför skaffat sig trosföreställningar, attityder, normer och värderingar för att rättfärdiga sina fördomar mot äldre, säger Lars Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om