"Man blir tagen av hans berättelse"

Alla ska kunna mötas och umgås oavsett vilken religion eller kultur man har. Det var temat för arrangemanget "Olika tro, lika värde" som anordnades på Lokstallet under FN-dagen i lördags.

Suofian Berrahmoune RC 151024.jpg

Suofian Berrahmoune RC 151024.jpg

Foto:

Katrineholm2015-10-27 07:00

Det var Gun-Britt Carlsson (församlingspedagog i Katrineholmsbygdens församling), Kristiina Lahti (församlingspedagog), Maria Hansson (ungdomscoach på Lokstallarna) och Marie Alrixon (ungdomsledare på Katrineholmsbygdens församling) som tillsammans planerat för arrangemanget sedan i våras.

Detta under temat "olika tro, lika värde" där det anordnades workshops, samtal, föreläsningar och uppträdanden där bland annat Kulturgruppen inledde arrangemanget med sång. Där föreläste bland annat Soufian Berrahmoune om sin väg in i det svenska samhället och de problem han stötte på under vägen. En minst sagt stark berättelse på 45 minuter.

– Han kom till Sverige när hans pappa blev handplockad till ett jobb för sin kunskap och Soufian var en av alla andra i klassen fram till den 11 september 2001, då kopplades han och hans bakgrund till det som hade hänt och han blev utfryst i flera år av klasskamrater, lärare och elevers föräldrar. Man blir verkligen tagen av hans berättelse, i pausen efter var det många som stod runt honom och frågade. Det var en stark berättelse som ungdomarna tog till sig, säger Gun-Britt.

Hon tillägger:

– Han vill genom sin berättelse visa att det som händer ute i världen så lätt påverkar människor, att man drar alla över en kam.

Det var även en workshops med Salaams vänner (kristna och muslimska fredsrörelsen) där de fick para ihop värdeord från heliga skrifter med rätt religion (kristendomen, islam, hinduism, buddism och judendomen).

– Syftet är att lyfta fram det som är gemensamt i religionerna, en värdegrund om människans ansvar mot varandra och samhället. Att peka på att det finns likheter men också skillnader, men just det att det är viktigt att man är sann mot sig själv, men samtidigt öppen mot andra, säger hon.

Samtliga programpunkter i lördags var kopplade till artiklarna i FN:s mänskliga rättigheter, alla människors rätt till tro och att vara befriad från påtryckningar.

Gun-Britt Carlsson och hennes kollegor kunde summera att lyckat arrangemang.

– Det gick väldigt bra och det var över förväntan med runt 60–70 personer på plats, kanske till och med mer på slutet. Dagen efter träffade jag en ungdomsledare som jobbar där och han sa att att det inte varit så många ungdomar på ett event som de själva har ordnat tidigare. Att de var så intresserade och engagerade, det var väldigt roligt att höra, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om