Mammans avslöjande: Åttaåringar röker

E-cigaretter, vape och snus som dealas mellan åttaåringar. Det låter overkligt, men är vardag i Katrineholm. Mamman Felicia är förtvivlad.

Tipset: Håll koll på ditt barns swishkonto – det här är varningstecknet.

Tipset: Håll koll på ditt barns swishkonto – det här är varningstecknet.

Foto: Maxim Thoré

Katrineholm2023-11-10 17:02

Mamman Felicia, som egentligen heter något annat, ser dagligen att problemen med e-cigaretter, vape och snus går ned i åldrarna. Hon har själv barn i mellanstadiet, men ser att det fortsätter längre ner i åldrarna än så. Framför allt är det snus som verkar locka.

– Alla barn verkar vara besatta av snus. "Alla" använder det – sånt här energi-snus, vitt snus. Min elvaåring kan inte förstå att hon inte får och att det är fel. Hon säger själv att hon trodde att det var okej för "alla gör det och reklamen syns överallt", säger mamma Felicia.

undefined
Mamman Felicia (fingrerat namn) larmar om att allt yngre röker och snusar kontinuerligt. Hennes barn har sett åttaåringar röka. "Jag blev förskräckt och mörkrädd", säger Felicia.

Gällande vape säger hon så här:

– Min dotter kom hem en dag och sa att hennes kompis vape:at med åttaåringar, säger Felicia och fortsätter:

– Hon var väldigt upprörd. När barn i tvåan testade var gränsen nådd. De var alldeles för små, även i hennes ögon, säger hon.

– Jag blev förskräckt och mörkrädd av att en åttaåring håller på med det. Jag tycker det är fruktansvärt fel att även barn i 15-16 årsåldern använder det här. Det blir en inkörsport. Det verkar som att flera föräldrar tycker det är helt okej att deras barn snusar och betalar för det med sitt studiebidrag. Eller så köper föräldrarna ut till sina barn för att barnen inte ska bli skyldiga andra pengar, säger Felicia.

Felicia berättar att hennes dotter bara var tio år när hon kände sig tvingad att prova e-cigaretter. Orsaken? Grupptryck från kompisarna.

– Hon blev kallad feg om hon inte rökte vape.

undefined
En e-cigarett är en tobaksliknande produkt. Den består av en metallhylsa med en kammare, som man laddar med vätska. Vätskan innehåller smaktillsatser, kemikalier och oftast nikotin. Den förångas av ett batterielement som sitter i cigaretten. Vätskorna finns i oändligt många smaker.

Hennes dotter beskriver att det har blivit så naturligt att vapea att det kan jämföras med att äta chips. Felicia är helt förtvivlad över situationen.

– Jag och flera föräldrar gör inget mer än letar igenom barnens kläder, springer efter dem och luskar vart pengarna gått. Dels för att de inte ska hamna i ett beroende, dels för att vi är livrädda för att de ska bli indragna i gäng. För hur kan alla dessa barn förse sig med vape och snus? Knappast med veckopengen, frågar hon sig.

Felicia berättar att hon uppmärksammade skolan på problemet – och riktar kritik mot att informationen kommer alldeles för sent.

 – Jag önskar att skolorna har informationskvällar för föräldrar till barn i mellanstadiet. I dag ges informationen först på högstadiet. Jag vet inte vad de väntar på. De vet ju själva om problemet. Jag tycker skolan borde ta tag i detta, säger hon.

– Jag tror inte att föräldrar är medvetna om att så här pass små barn kan använda det här eller börja sälja. Det är verkligen livsfarligt om de skulle bli inblandade i försäljning.

undefined
"Alla barn verkar vara besatta", säger Felicia.

Hon nämner flera gånger att det är allt vanligare att barn och ungdomar säljer vidare till varandra.

– Det är inte alls ovanligt. Man blir chockad och förvånad att det kryper närmare ens egna barn. Det är helt normalt och inte konstigare än energidryck.

Mamma Felicia har fått höra flera tips som hon rekommenderar fler föräldrar att ta efter.

– Vi föräldrar är så inne på att det ska lukta rök eller alkohol om våra barn. Men vi är jättedåliga på att tänka tabletter eller vape, sådant som inte luktar. Vi är blåögda för vi är oinformerade och saknar kunskap. Sedan har jag fått höra att man ska kolla barnens swish. Är det många summor runt 20-25 kronor kan det vara ett varningstecken. 

Hon beskriver att dagens ungdomar har noll konsekvenstänk och att barnen inte är rädda för bestraffningar.

– Det är coolt att bli tagen av polisen och att lägga ut det på sociala medier. De är inte rädda för det.

undefined
Tipset: Håll koll på ditt barns swishkonto – det här är varningstecknet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!