– Jag tror att det är rimligt att den kommer kanske 2019, säger Anneli Eriksson, tillfällig vårdenhetschef på radiologen i Katrineholm, om den sedan tidigare utlovade magnetkameran.
I magnetisk resonanstomografi, med en förkortning MR, fotograferas kroppen i en tunnelformad elektromagnet. Delvis kan detta ersätta farliga röntgenstrålar men även helt andra undersökningar kan göras.
Att maskinen inte kommer nästa år som tidigare meddelats ska inte ses som en nedprioritering av närsjukhuset eller hot om att uppgraderingen uteblir, lovar både tjänstemän och politiker.
– Det finns en plan om MR-kamera till Katrineholm och ingen har strukit det med något pennstreck. Vi förbereder och upprustar kliniken i högsta grad, säger verksamhetschef Marianne Westerlund, som själv väntar på mer information om hela sjukhusets ombyggnad i november.
Länets vårdsatsning med fyra miljarder kronor på ett decennium kvarstår men har förskjutits några år, säger hälso- och sjukvårdslandstingsråd Fredrik Lundgren (L).
– Nu är det verkligen på gång med strategiska fastighetsinvesteringar som får en rejäl skjuts under 2017.
På radiologen på Kullbergska invigdes för en vecka sedan en ny reception och i fjol ordnades ny skiktröntgen, ett uppgraderat röntgenlaboratorium och ett nytt förberedelserum.
Magnetkameran skall möjliggöra att patienter slipper åka till Eskilstuna eller utanför länet för planerade undersökningar. Det väntas spara tid, miljö – och pengar.
– En maskin som inte är så vanvettigt avancerad att sjuksköterskorna också måste vara alltför utbildade, den kostar sex-sju miljoner kronor. Det hämtar man hem rätt snabbt, säger Marianne Westerlund.
När tillskottet väl kommer blir det en "jättestor grej" för Kullbergska, tror Anneli Eriksson. För patienterna förstås, men även för sjukhusets status.
– Det är otroliga säkerhetskrav kring byggnationen, det krävs en platta som klarar elektromagnetik.
Först planerades kameran ta den nuvarande akutens plats men i dag lutar planerna mer åt en tillbyggnad mot innergården. Satsningen betyder också två-tre fler sjuksköterskor.